https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedБългария с най-скъпия ток в цяла Европа

България с най-скъпия ток в цяла Европа

България отбеляза абсолютен антирекорд за миналата събота и изпревари всички европейски страни със стойността на борсовия ток, съобщава Капитал. За един мегаватчас днес в страната се плаща почти 76 евро, или около 150 лева. За сравнение – следващата най-висока цена на континента е в Гърция – 68 евро/мВтч, но в нея са включени и допълнителни такси, които в България се начисляват едва при доставката.

В България, а и в цяла Европа от края на март има постоянно високи цени на тока за бизнеса, което е крайно нетипично за това време на годината. Обикновено април и май са месеците с едни от най-ниските стойности на електроенергията, тъй като тогава нуждата от отопление или охлаждане е най-малка, а заради топенето на снеговете и валежите има силно производство от ВЕЦ.

Сегашното състояние на пазара представлява проблем – търговците ще бъдат принудени да вдигнат цените на клиентите си (някои може и да фалират, ако не успеят да предоговорят тарифите), а те на продукцията или услугите си.

Една от основните причини за покачването на цените на тока у нас е, че от 17 април пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е в годишен планов ремонт, който ще продължи 43 дни. От системата са изведени 1000 мегавата мощности, които трябва да бъдат заменени от ТЕЦ или ВЕЦ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X