https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedКабинетът "Борисов" издребня, тръгна да съди ЕС за спрени 15 млн. лв.

Кабинетът “Борисов” издребня, тръгна да съди ЕС за спрени 15 млн. лв.

Спрени плащания от Брюксел в размер на 15 млн. лв. (7.6 млн. евро) за промоция на български биопродукти, сирене, овче месо и др. тръгна да жали правителството в оставка. Скандалът гръмна през 2016 г. след разследване на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която уличи браншови организации от различни страни на ЕС и европейски чиновници в схема за неправомерно субсидиране.

На вчерашното си заседание кабинетът “Борисов” е взел решение за сезиране на Общия съд на ЕС заради спряното финансиране, направено по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Mediapool. Властта у нас настоява за отмяна на решението на ЕК с мотив, че проектите са одобрени директно от Брюксел, а не от българските власти.

За разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ пръв съобщи сайтът “Биволъ” на 25 април 2017 г. Оказа се, че се разследват няколко проекта, сред които “Отиди, вземи, хапни биологично” с грант 4.5 млн. евро, “Разнообразие от вкусове” за 2.9 млн. евро, “Качествено европейско сирене” за 3.9 млн. евро и “Европейско овче месо и сирене. Опитайте качеството, вкусете разликата” за 3.7 млн. евро и “Освободете европейския вкус” за 3.7 млн. евро.

Европейските разследващи установили базирана в Брюксел компания, която е получила милиони долари, за да промотира български земеделски продукти. В сътрудничество с български компании фирмата надувала фактури и изпирала парите през офшорни дружества.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X