https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Галъп": Слави и ГЕРБ с равни шансове за първото място

“Галъп”: Слави и ГЕРБ с равни шансове за първото място

„Има такъв народ“ (ИТН) и ГЕРБ са с равни шансове за спечелване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това сочат данните от ново проучване на агенция „Галъп“, направено по поръчка на БНР.

Според него ИТН ще спечелят 21,2% от вота, а ГЕРБ -21%. На трето място се подрежда БСП с почти 16%, а след нея е „Демократична България“ 12,1%. ДПС би получило 11,9%, а „Изправи се! Мутри вън“ – 5,8%. Това са партиите, които ще влязат следващия парламент.

Извън народното събрание ще остане националистическата коалиция между ВМРО, НФСБ и Воля на Веселин Марешки, твърди проучването. Няма да прескочат бариерата и „Възраждане“, както и партията на Васил Божков – „Българско лято“.

Българите одобряват действията на служебното правителство, сочи друго изследване на агенцията. Според него 58% от хората са позитивно настроени към кабинета, назначен от президента Румен Радев. 33% не го одобряват. Отношението към изминалото управление на ГЕРБ е по-скоро негативно. Според близо 27% то е изцяло неуспешно. За изцяло успешно го смятат 7%.

Санкциите по закона „Магнитски“, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и още няколко души, също срещат одобрение (49,2%) макар че много хора не са запознати с тях.

Масово българите не искат да се сменя позицията спрямо Северна Македония. 70% от запитаните са против отстъпки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X