https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023"ОЗК Арена" в Русе очаква първите протоколи от парламентарния вот

“ОЗК Арена” в Русе очаква първите протоколи от парламентарния вот

Утре в ранния следобед се очаква Районната избирателна комисия в Русе да обяви резултати от парламентарния вот в областта. Това заяви председателят на РИК Милена Хинкова.

В момента от РИК проверяват секциите, които ще броят контролно разписките от машините. Припомняме, че те са 22, като в две от тях електронните устройства са по две, което в известна степен усложнява процеса.

Екипът на Районната избирателна комисия провежда телефонни разговори с всяка от секциите и при необходимост дава разяснения относно попълването на протоколите. След по-малко от час част от екипите на РИК и Областна администрация – Русе, ангажирани с изборите, ще се преместят в многофункционалната спортна зала „ОЗК Арена”. Не случайно основна част от процеса по произвеждане на изборите се случва именно там. Идеята е да се избегнат опашки при предаването на протоколите от вота и така да се съкрати до минимум времето за тяхната обработка. Протоколите от изборния ден ще бъдат подложени на двойна проверка.

Ще има възможност и за наблюдение на процеса през цялото време. Освен това се цели и осигуряване на достатъчно голямо пространство и съответно спазване на противоепидемичните мерки. С участието на ангажираните институции е разработена детайлна план-схема за движение в залата. Същевременно бяха проведени и множество срещи включително и такива на терен за запознаване със ситуацията и предприемане на възможните допълнителни мерки, така че да се осигури безпроблемно и адекватно протичане на процеса. Бяха проведени и няколко симулации на целия процес, кото преминаха безпроблемно.

Охраната на изборния процес е под контрола на органите на МВР. Осигурени са специализирани автомобили на спешна помощ и на пожарната.

Краят на днешния изборен ден е обявен за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч., но не и след това.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X