https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Кои ще са депутатите на ГЕРБ-СДС? Драгомир Драганов изпревари Кралев по преференции

Кои ще са депутатите на ГЕРБ-СДС? Драгомир Драганов изпревари Кралев по преференции

Коалицията ГЕРБ-СДС в Русе ще има двама представителя в Народното събрание, научи Ruse.news. Първите двама в листата им са спуснати от София – бившият спортен министър Красен Кралев и председателката на ПГ на ГЕРБ в 45-тото НС Десислава Атанасова.

Но сигурно ли е, че те ще са русенските депутати на ГЕРБ-СДС?

Красен Кралев освен водач в Русе е и на трето място във варненската листа. Резултатът на партията гарантира влизането му от морската столица, стига да не е изместен по преференции. По-вероятно е да бъде русенски депутат. Ruse.News научи, че в Русе водачът е получил едва 1227 преференции.

реформа

Десислава Атанасова пък освен втора в Русе е и водач в Разград. В Русе тя получава най-много преференции от листата на ГЕРБ-СДС – 1621 гласа, което я бетонира като народен представител, въпреки че изкара половината от кампанията в болница.

Третият и четвъртият в листата са получили малко гласове и са изместени от петия.

Пети в листата е областният лидер на СДС Драгомир Драганов. Ruse.News научи, че той е получил 1326 преференции, които са повече от тези на водача – Красен Кралев. Това означава, че ако бившият спортен министър влезе от Варна или Десислава Атанасова влезе в парламента от Разград, Драганов ще бъде вторият русенски депутат на коалицията.

Снимка: Ruse.news

Шести в листата е новият областен лидер на ГЕРБ – 21-годишният Георги Кръстев. Ruse.News научи, че той е събрал 1092 преференции, но не му достигат едва 40-ина гласа, за да измести третия и четвъртия в листата. Ако беше успял да мине прага, вариантът да влезе в парламента би бил, ако и Кралев, и Атанасова не влязат от Русе.

Снимка: Ruse.news

Друг въпрос е дали партия ГЕРБ щеше да допусне по-голяма бройка на депутати на СДС в иначе малката си парламентарна група. Ако държат в редиците си да имат предимно гербери, то със сигурност щяха да стопират пътя на 21-годишния си областен лидер към парламента, тъй като преди него е представителят на СДС. Затова е по-вероятно от Русе да влязат Красен Кралев и Десислава Атанасова.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X