https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМФ публикува указание за "ин хаус" поръчките

МФ публикува указание за “ин хаус” поръчките

Изпълнителят на „in house“ поръчки е необходимо да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора. Това е един от ключовите елементи от методическите указания, публикувани от Министерството на финансите.

Ако дейностите по „in house“ поръчка се прехвърлят на друго юридическо лице, това е заобикаляне на закона и практически води до ограничаване на конкуренцията, става ясно от указанията. Ето защо това не трябва да се допуска. Също така възложителят трябва да има капацитет да контролира дейностите по изпълнението на поръчката.

За да осигури публичност, възложителят е препоръчително предварително да обяви намеренията си за възлагане на тези дейности и да публикува подробна информация на сайта си, допълват от министерството.

При прегледа на разходите на държавата, стана ясно, че редица договори са именно на принципа „in house“, което е довело до завишена цена и е увредило конкуренцията основно в строителния бранш, предаде БНР.

Указанието е разработено от Агенцията по обществени поръчки по разпореждане на служебния финансов министър Асен Василев.
От него става ясно, че за “ин хаус” поръчките е необходимо изпълнителят им да има капацитет да предостави сам дейности, предмет на договора.

А за да се осигури публичност на поръчките, по Закона възложителите трябва задължително да публикуват обявление за възлагане на поръчка – особено, ако тя е от сериозен обществен интерес.

Изисква се и публикувването на обявление за доброволна прозрачност в Регистъра на обществените поръчки, уточняват от ведомството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X