https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДепутатите забраниха инхаус процедурите

Депутатите забраниха инхаус процедурите

Забранява се превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури. Това реши парламентът, гласувайки на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, съобщи БНТ.

С приетите поправки се предвижда забрана изпълнителят да превъзлага предмета на договора или дори части от него на други лица. Освен това се задължава да декларира, че може да изпълни поръчката със собствен ресурс и да публикуват в Регистъра на обществените поръчки сключените договори и анексите към тях заедно с приложенията.

Предвиждат още мониторинг и изпращане на информация на контролните органи като АДФИ и Сметната палата, което е част от изискванията на Брюксел да допусне втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложенията целят да се намали броят на процедурите на договаряне без обявление, както и на поръчките, възложени при само една оферта.

В тази връзка се предвижда задължение за възложителя да определи допълнителен срок от най-малко десет дни, когато в първоначално определения такъв няма постъпили заявления или оферти или е получено само едно заявление или оферта.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X