Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоОбществоНовград вече има свой Мемориал на загиналите за България

Новград вече има свой Мемориал на загиналите за България

С тържествен ритуал в Новград откриха Мемориал на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България. Церемонията по освещаването на паметника съвпадна със 153-ата годишнина от преминаването на Дунава и стъпването на българския бряг на четниците, предвождани от Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Високият 4 метра обелиск беше готов още в края на миналата година, но заради усложнената епидемична обстановка освещаването му бе отложено. Идейният проект е дело на инж. Здравко Илиев, който за съжаление почина от ковид в разцвета на творческите си сили. Жителите на Новград подкрепиха безрезервно идеята за изграждане на символ на признателните поколения. Строителството беше финансирано от Министерството на отбраната, от община Ценово, а в дарителската кампания се включиха много граждани и фирми.

На четири черни мраморни колони са изписани имената на 45 новградчани – християни и мюсюлмани, дали живота си за свободата и независимостта на отечеството.

Заупокойна молитва и молебен за здравето на новградчани отслужи отец Михаил, а в ритуала се включиха и представителни групи на клуб „Традиция“ от Русе и Троян. Малко по-късно участниците от клуб „Традиция“ направиха възстановка на битка за превземате на картечно гнездо на Дойранските височини, предава РусеМедиа.

По време на кръвопролитното сражение са загинали и четирима военнослужещи от Новград. Празникът завърши с пищна заря, а на площада се изви кръшно българско хоро.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X