https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНовград вече има свой Мемориал на загиналите за България

Новград вече има свой Мемориал на загиналите за България

С тържествен ритуал в Новград откриха Мемориал на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България. Церемонията по освещаването на паметника съвпадна със 153-ата годишнина от преминаването на Дунава и стъпването на българския бряг на четниците, предвождани от Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Високият 4 метра обелиск беше готов още в края на миналата година, но заради усложнената епидемична обстановка освещаването му бе отложено. Идейният проект е дело на инж. Здравко Илиев, който за съжаление почина от ковид в разцвета на творческите си сили. Жителите на Новград подкрепиха безрезервно идеята за изграждане на символ на признателните поколения. Строителството беше финансирано от Министерството на отбраната, от община Ценово, а в дарителската кампания се включиха много граждани и фирми.

На четири черни мраморни колони са изписани имената на 45 новградчани – християни и мюсюлмани, дали живота си за свободата и независимостта на отечеството.

Заупокойна молитва и молебен за здравето на новградчани отслужи отец Михаил, а в ритуала се включиха и представителни групи на клуб „Традиция“ от Русе и Троян. Малко по-късно участниците от клуб „Традиция“ направиха възстановка на битка за превземате на картечно гнездо на Дойранските височини, предава РусеМедиа.

По време на кръвопролитното сражение са загинали и четирима военнослужещи от Новград. Празникът завърши с пищна заря, а на площада се изви кръшно българско хоро.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X