https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНовград почете паметта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Новград почете паметта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Стотици жители и гости по стародавна традиция се събраха в центъра на Новград, за да почетат подвига на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Преди 154 години сто двадесет и пет млади мъже, предвождани от двамата войводи, се обрекоха на България като загърбиха всичко ценно– дом, семейство, имоти. Четата преминава река Дунав и стъпва на българския бряг в мочурливата местност между селата Новград и Вардим.

Борците за свободата на Отечеството записват със златни букви имената си в пантеона на безсмъртието. За да отдадат заслужена почит към героите дойдоха зам.-областният управител Людмил Христов, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, много кметове на общини и населени места, общественици. Сред гостите бяха представители на Окръжния съвет в Гюргево, водени от Кристиян Анкулеску – зам.-председател, както и делегация от побратимената румънска община Валя Драгулуй.

Гостите и повечето от жителите на населеното място положиха венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните. Паметникът беше открит точно преди една година. Представители на клуб „Традиция“, облечени в четнически униформи, представиха различни видове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, те отправиха и огнен залп в памет на загиналите за свободата на Родината ни. Поддържането на емоционалния градус и доброто настроение беше поверено на дуета Ива и Велислава Костадинови. Изпълненията на младите певици бяха посрещани и изпращани с многобройни аплодисменти.

Тържеството беше открито от кмета на Новград Диана Копчева. В приветствието си тя подчерта, че сме горди наследници на родолюбив народ, който не търпи тирания и потисничество. „Подвигът на четниците и двамата войводи винаги ще продължава да подклажда народната любов, защото техният път от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път, който оставя величава следа в българската история“, изтъкна в приветствието си кметът на общината.

В края на вечерта небето над Новград бе озарено от светлинното шоу на пъстроцветните фойерверки. Почти всички присъстващи се хванаха на кръшното българско хоро, което изпълни централния площад на населеното място.

Преди официалното отбелязване на годишнината в Новград бе открита обновената етнографска експозиция. В сградата на старото училище са разположени девет експозиционни зали. В тях тематично са подредени предмети от бита на местното население, артефакти и богат снимков материал. Интерес сред посетителите ще събудят експонатите, които са открити по време на археологически експедиции в района на римския кастел Ятрус и в местността Таш баир.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X