https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКакво казаха парламентарните лидери в първия работен ден на 46-тото НС

Какво казаха парламентарните лидери в първия работен ден на 46-тото НС

46-тото Народно събрание започна работа. Народните представители положиха клетва тази сутрин. По традиция лидерите на парламентарните групи прочетоха декларации.

Тошко Йорданов: В следващите 14-15 дни би трябвало да има кабинет

Този парламент, който нареди българският народ, е по-различен и по-близък до реалността. Самият факт, че тук присъства правителството означава, че те не се срамуват. Когато Радев даде мандат ще предложим кабинет и ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. Това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет, заяви Йорданов от парламентарната трибуна.

Разговорите, които ще проведем, не мисля, че имаме различия нито по темата за унизителните пенсии, нито за главния прокурор.

Следващите дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които декларираме или ще ходим на избори. Ако се стигне до там, няма нищо не правилно и недемократично, заяви още Йорданов.

Десислава Атанасова: Няма да подкрепим неолиберална програма с акцент приватизация

Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това честито на първите. Те се проведоха при явен натиск на служебното правителство срещу симпатизанти на ГЕРБ. Действията на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. Изборите задълбочиха криза, днес сме свидетели на фрагментация и невъзможност да се сформира силно управление, свидетели сме на блокаж на работата на цели системи. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Нашият основен опонент ще бъде хаосът, а не управляващите партии, които и да са те, подчерта председателят на коалиция от най-висока трибуна в държавата.

Атанасова заяви, че трябва да се възстанови политическият диалог, да се прекрати войната между институциите.

Снимка: БГНЕС

Това са важните условия за справяне с проблемите пред нашето общество. Не видяхме в управленските приоритети на “Има такъв народ” да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. В бързината да предложат кабинет, те забравиха за предизвикателствата, които са важни за държавата и цялото общество, подчерта Атанасова.

Задачата, което ни поставя обществото, няма да бъде решена и от това 46 Народно събрание. Отговорността ще се носи от управления по интереси, няма да има политическа отговорност. Страната е имала такива управления при Беров и Орешарски. ГЕРБ няма да подкрепи такъв вид правителство, защото винаги сме носили отговорност за решенията, които взимаме, каза още Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Корнелия Нинова: Сега се изисква диалог между държавници и реализъм, а не популизъм

Пожелавам градивен парламент, заяви председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова и от най-висока трибуна препотвърди, че левицата ще предложи приоритети за съставяне на кабинет при трети мандат с министри от служебното правителство.

Най-голямото предизвикателство е да разградим стария модел на управление и да изградим нов, посочи Нинова в декларацията от името на ПГ в началото на 46 Народно събрание. Тя изброи държавническите според БСП предизвикателства, пред които страната е изправена.

Избрани сме с най-ниска избирателна активност. Това е знак към всички и задължение да компенсираме ниската легитимност със смислена работа. Имаме силно фрагментиран парламент, необходим е диалог. За съжаление, той не съществува – предварително миниран от условия. “Има такъв народ” вече се отказаха да бъдат протестна партия, вие вече сте системна партия, защото сте част от политическата система, обърна се Нинова към депутатите от партията на Слави Трифонов и продължи: Вече имахте председател на НС.

Днес червената линия е такива, които имаме воля, да променим стария модел на управление или той да се запази. Да съставим стабилно правителство с ясен хоризонт, заяви Нинова.

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ заложиха корупцията в законите. 8 млрд. лева са раздадени без обществени поръчки, припомни тя и добави, че коренът на стария модел е заложен в НС и в лобисткото законодателство.

Друг приоритет, изброен от Корнелия Нинова е закриване на спецпрокуратурата, съдебен контрол върху главния прокурор независимо кой е той, нов закон за КОНПИ.

Най-важен приоритет остава социалната политика, добави Нинова.

Една четвърт от българите живеят под социалния минимум. Увеличава се неравенството. Тази вълна тежко ще ни удари през зимата. Трябва рязко да се увеличат доходите. Сега трябва да направим актуализацията на бюджета. Вече внесохме пакет от социални закони за преизчисляване на пенсиите, безплатни детски градини, политики в подкрепа на най-уязвимите и младите, посочи тя.

Здравеопазването, още сега трябва да се разгледа плана за действие при пандемия. Трябва да има защитени болници и те да не са търговски дружества, каза председателят на ПГ на БСП.

Христо Иванов: Трябва да се работи за укрепване на суверенитета и републиката

Трябва да работим заедно да укрепваме суверенитета и републиката, обяви от парламентарната трибуна лидерът на “Демократична България” Христо Иванов при откриването на 46-тото Народно събрание. Той посочи, че това включва провеждане на лустрация, възстановяване на енергийния суверенитет, модернизиране на армията, въвеждане най-сетне на електронно управление, съдебна реформа. “Господин Гешев за пореден път при началото на Народното събрание не присъства, надявам се, защото се готви да подаде оставка”, коментира Иванов.

Посочи, че не може да се говори за суверенитет, когато България инвестира 3 млрд. лв. в “тръба на Путин”. Електронното управление определи като платформа, чрез която гражданите и бизнесът да бъдат освободени от бремето на мотаенето, което им налага администрацията и да спре унижението и щавенето им.

Трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт, обяви Иванов. посочи, че обединението този път няма да предлага законопроект, свързан с реформа в съдебната система, а ще инициира дебат, в който ще бъдат поканени всички парламентарни групи, за да се обсъди каква да е реформата в този сектор.

“Прави са колегите, че тази тема трябва да е поставена на по-широка основа, но не може да си затваряме очите за ситуацията в прокуратурата, за това че антикорупционната комисия в този си вид и с това ръководство е бухалка. По тези приоритети ще говорим с всички, защото Конституцията слага народен представител и съвест в едно изречение”, обяви той.

Иванов посочи, че кои партии са на дълбоката промяна ще се разбере по това дали ще работят ефективно по решаването на проблема с корупцията. Това не е проблем на краденето, а фактически суспендира републиката, защото е обсебване на държавната власт, тя ерозира българския суверенитет в критична степен, посочи той.

Карадайъ: Правителство на малцинството е възможно само с диалог

Правителство на малцинството е възможно да изведе България от кризата само с диалог, заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

В декларация от името на ПГ Карадай призова за консенсус и посочи, че формацията е готова за диалог, защото българските граждани са изтощени от избори и изборни обещания, както и от арогантно поведение.

Властта е преди всичко отговорност. Нека управляващите час по-скоро осъзнаят, че предстои много работа. Условие правителство на малцинството да изведе страната от кризата е взаимно уважение, диалог и отговорно управление. Предупреждаваме управляващите, България не може да си позволи ново безвремие, заяви Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

Манолова: Трябва да променим законите, за да няма в бъдеще мутризация 

Нашата голяма задача в това Народно събрание е да изпълним волята на гражданите да живеят в богата, просперираща държава, в която всеки да бъде оценен. След десетилетия мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани във всички етажи. Тепърва ще има сблъсъци с тях и това ще предизвиква турболенции. Ние ще сме гарант, че те няма повече да тормозят българските граждани и бизнеса. За това „Ние идваме!“. Трябва да променим законите, за да няма в бъдеще мутризация. Никой няма да ни спре. При първия знак, че в парламента се извършва подмяна на хората от протестите, „Ние идваме!“ обратно на площадите и на улиците на България. С тези думи председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова започна словото си от парламентараната трибуна на откриването на 46 Народно събрание.

Гражданите очакват от партиите на промяната да се обединим и да извършим модернизация след години на застой. Очакват да сформираме правителство, което да се погрижи за хората, заяви Манолова, но предупреди: Нека да е ясно, отговорността и правото са на първата политическа сила – „Има такъв народ“. Вашата победа слага край на застоя на ГЕРБ, подчерта Манолова.

Председателят на най-малката парламентарна група съобщи, че още днес внасят законопроект Комисията по ревизия да продължи осветяването на корумпираното управление и мръсните тайни на властта.

Готови сме да участваме в осъществяването на истинска съдебна реформа и модернизация на страната. Вчерашният доклад на ЕК е поредното разобличаване на кризата, подлага на тежка критика главния прокурор. Истинска съдебна реформа и европейска правова държава 14 години след членството в ЕС, каза Манолова и съобщи също, че още днес внасят искане за изслушване на правосъдния и вътрешен министър за тяхното искане на оставка на главния прокурор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X