https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРумен Радев към ИТН: Очаквам да се обедините около важните приоритети, отиването...

Румен Радев към ИТН: Очаквам да се обедините около важните приоритети, отиването на избори да остане на заден план

Започнаха консултациите при пезидента Румен Радев с парламентарно представените партии. Първи в президентството влязоха от “Има такъв народ” (ИТН) – зам.- председателят на партията Тошко Йорданов, зам.-председателят на Народното събрание Виктория Василева и депутатът Ивайло Вълчев.

“Първо искам да Ви поздравя с изборната победа и да Ви напомня за голямата отговорност, следва да връча проучвателен мандат на най-голямата политическа сила, това сте Вие. Знаете, че страната е изправена пред редица предизвикателства, да продължи процесът по укрепване на държавността, по гарантиране на предсказуема правна рамка, за бизнеса, за важни социални въпроси за решаване на неотложните процеси свързани с законодателна рамка, бюджета. ЕК вече постави ясни условия по дебата за Плана за устойчивост, че настояват за ясен календарен срок, настояват и обвързват Плана за устойчивост с дълбока съдебна реформа. Всичко това изисква формирането на стабилно правителство. Вие имате по силата на показаното от изборите водещата роля. Искам да Ви поздравя, че вече подхождате по различен начин от предния път и да се отворите към диалог. Да се търсят общите пресечни точки по приоритети, цели, компромис в името на българските граждани. Искам да чуя от Вас каква е Вашата готовност за връчване на проучвателен мандат, как виждате подкрепа от останалите политически сили”, обърна се към представителите на ИТН държавният глава.

Той посочи, че ще има даде достатъчно време за разговори с останалите политически сили и когато са готови ще им връчи мандата.

“Разбираме, че отговорността е наша като победители от изборите. Г-н Трифонов заяви на другия ден, че осъзнаваме тази отговорност, наясно сме, че трябва да съставим кабинет и парламентът да е работещ. От друга страна се надяваме, че останалите партии, като изключваме ГЕРБ, не виждаме особени противоречия с тях, да надскочат пристрастията и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, да съставим мнозинство, което да излъчим кабинет. Поканихме, знаете кои политически партии на разговори, след тези срещи ще бъдем и ние, и Вие по-наясно, дали можем да излъчим правителство. Ако не можем да постигнем съгласие, ще отидем на избори, което за нас не е проблем, това е демократичен процес. Изтеглихме първото си предложение за кабинет, показахме, че имаме разум, надяваме се и останалите партии да проявят такъв и да сформираме правителство”, заяви от своя страна Тошко Йорданов.

“Само да напомня, което винаги съм заявявал, трябва да имаме правителство, но не на всяка цена, но очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции. Приветствам подхода, който имате, но да не избързваме с това – нямаме обща визия, има задачи, които не могат да бъдат изпълнени от служебен кабинет. Очаквам да се обедините около няколко важни приоритета, нека тезата “отиваме на предсрочни избори” да остане на заден план”, подчерта президентът.

“Факт е, че партиите имаме общи цели и по отношение на съдебната реформа, за пенсионерите, мерки за здравна криза, надяваме се и останалите партии да постъпят по същия начин. Вариантът за предсрочни избори е, ако останалите партии подходят тяснопартийно. Има достатъчно важни неща пред страната, останалите партии са го заявили също”, отговори Йорданов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X