https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеПрезидентът Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в...

Президентът Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС

„Към момента България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но при значително по-висока заболеваемост. В същото време е на осмо място в света сред 222 държави”. Това заяви президентът Румен Радев на среща с премиера и министри от служебния кабинет. Очаква се те да обсъдят готовността на здравната ни система да издържи на очакваната четвърта вълна на заразата.

„Хиляди българи загубиха живота си. Затова е важно да имаме ясна информационна кампания. Институциите трябва да знаят какво и как се прави. Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи, така че тя да продължи да функционира в голяма степен”, каза той.

„Предишните вълни от коронавирусна инфекция са управлявани хаотично, неадекватно и без план”, посочи още президентът.

Според него е важно да има ясни и надлежно разписани мерки на правителството за справяне с пандемията. „Виждаме, че случаите нарастват всеки ден и специалистите споделят, че сме на прага на следваща вълна”, добави Радев.

По думите му правителството работи в много сложна обстановка. „Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На вратата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, каза още президентът.

„Здравната криза е факт. Знаем предисторията на това, което се е случило до момента. Знаем и това, което е направено от Министерството на здравеопазването по начина, по който те ръководят кризата в момента. Разчитаме на тяхната експертиза, както и на плана, който са подготвили”, коментира служебният премиер Стефан Янев.

По думите му мерките по отношение на бизнеса трябва да бъдат много внимателно прецизирани. „Не бива да си позволяваме с лека ръка да затваряме бизнеса, какъвто и да е той, защото някои бизнеси може и да не отворят повече”, посочи той.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров пък прогнозира, че в следващите от 7 до 10 дни страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона” по заболеваемост от COVID-19.

„Броят на заразените расте през последните седмици. Все още се намираме в зелената зона. Броят на активните случаи е значително по-малък спрямо тези в съседните страни. Тенденцията очертава, че в следващите 7 до 10 дни страната ни ще навлезе в т.нар. оранжева зона или второ ниво на опасност”, каза той.

Д-р Стойчо Кацаров: До 10 дни влизаме в оранжевата зона 

По мнението на много експерти страната ни се намира на прага на трета поред голяма епидемична вълна, предупреди здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Здравният министър участва на срещата на служебния кабинет с президента Румен Радев, на която бяха обсъдени епидемичната обстановка и необходимите здравни, социални и икономически мерки, които трябва да предприемат българските институции.

„Все още се намираме в зелената зона. Броят на активните случаи е няколко пъти по-малък от този в съседните страни, но тенденцията очертава, че в рамките на следващите 7 до 10 дни вероятно страната ни, според критериите в ЕС и възприети от нас, ще навлезе в оранжевата зона. Това е второто ниво на опасност, свързано с брой на новите случаи на 100 на 100 хил. на база 14-дневна заболеваемост“, обясни здравният министър.

Той припомни, че страната ни е заложила и допълнителен критерий – броят на заетите болнични легла с COVID-пациенти да е над 2500. Който и от двата да бъде достигнат първи, променяме цвета на зоната, а от там и мерките.

„Имаме план за всички възможни нива и степени на разпространение на вируса, и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите от здравната система“, увери Кацаров.

28-те областни щаба също са провели заседания, правейки разчети за готовността на лечебните заведения. Лекарства също има, увери здравният министър, но подчерта, че са необходими допълнителни стъпки за осигуряване на резерви, които МЗ е предприело.

„Мога да кажа, че страната ни, в голямата си част, е готова да посрещне следващата вълна от COVID-19”, категоричен бе той. Кацаров предупреди, че основният риск е свързан с все още ниското ниво на ваксинация в страната. Все пак той отчете като положителен факт нивото на ваксинация при лекарите, което вече достига 70%, както и засилването на имунизацията при възрастните хора.

Здравният министър също призова за спешна актуализация на бюджета от Народното събрание, тъй като всички резерви вече са почти изчерпани.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X