https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМинистър Комитова разкри кога започва строителството на пътя Русе - Велико Търново

Министър Комитова разкри кога започва строителството на пътя Русе – Велико Търново

Русенският депутат от БСП Крум Зарков попита служебния регионален министър Виолета Комитова кога ще бъде завършен скоростният път Русе – Велико Търново по време на редовния парламентарен контрол

Министърът припомни, че този въпрос е задаван многократно и обясни цялата сага с обявяване на процедури от 2015 г. досега.

“ОВОС приключва през 2019 г., работата по проекта продължава и на 16 април 2020 г. започва предварителната подготовка, през 2019 г. са открити 37 археологически обекта, които ние задължително трябва да опазим, предстои отчуждаване, което към днешна дата не е направено. АПИ продължава да се занимава с този проект, който не е завършен, не е постъпил в МРРБ. Тази година през март е възложен още един допълнителен проект за 24 000 лева, има класиран участник, договорът не е сключен, това обаче ще ни трябва когато почнем да строим, а е направено сега”, обясни Виолета Комитова, пише вестник “Бряг”.

Тя посочи още, че проектът ще бъде финансиран по програма “Транспортна свързаност”, която очаква одобрение от ЕС, след като бъде одобрена, трябва да се кандидатства и ще се одобри процентът на финансирането. Възможно е да започне през 2022 г. и през 2027 г. да се завърши като процедура, пише вестник “Бряг”.

“Тези години се броят в човешки животи, нека това да се случи през 2022 г., нека промяната да започне от там, когато един министър каже нещо, то да се случи. Това не е просто една отсечка, това е онзи път, за да може Северна България да се оттласне от дъното, това е път на който всеки ден се случват произшествия”, отговори в реплика Крум Зарков на казаното от министъра.

Виолета Комитова обаче повтори, че 2022 г. ще е началото на проекта, а завършването му реалистично може да бъде през 2027 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X