https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеРазпространението на Covid-19 в Русе е най-вече от завръщащи се хора в...

Разпространението на Covid-19 в Русе е най-вече от завръщащи се хора в България

Увеличаване на случаите на заразени с коронавирус отчитат през последните две седмици от РЗИ-Русе, съобщи директорът д-р Искра Генева.

“От 412 случая за изминалия период 158 са настанени в болница, като основно заболяват хора на възраст 60 – 69 г. и 20 – 29 г. Според данните на Здравната инспекция се касае най-вече за огнища на заразата – в семейства и по-малко предприятия, като основно коронавирусът се пренася от българи, които се прибират от чужбина – Русия, Нидерландия, Германия, Великобритания. „Връщат се и отиват на сватби и кръщенета, след като тестовете им са излезли отрицателни. Само че заразата може да се прояви чак към петия ден. Затова има идея да се въведе задължителна 5-дневна карантина за хората, които се връщат от чужбина“, каза д-р Генева, информира Русе Медиа.

За момента най-много заразени има в община Русе, следвана от Бяла, а фрапиращ е случаят със село Полско Косово, където има 32 случая – най-вероятно след масово събиране.

РЗИ разполага с всички видове ваксини, разкрити са и мобилни кабинети, но най-трудна е работата с ромския контингент. По думите на д-р Искра Генева са ваксинирани едва 4 – 5 представители на ромския етнос.

Като проблем от РЗИ отчитат осигуряването на достатъчно служители, които да участват в проверките за спазване на мерките. След новата заповед на здравния министър, Здравната инспекция има и задължението да изготви списъци на заведения, театри, кина, клубове, където ще се използва 100 % капацитетът при ваксиниран персонал и зрители. Това затруднява допълнително и без това недостатъчния като брой персонал на РЗИ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X