https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКомисията по бюджета прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Комисията по бюджета прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В него служебният кабинет предлага разходите да бъдат увеличени, за да може да продължат да се изплащат по 1000 лв. на медиците от първа линия, както и допълнителни средства за ваксини.

Според проекта на Министерски съвет, приходите и разходите на НЗОК за тази година са 5,5 млрд. лева.

Разходите на НЗОК за борба с ковид-пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева, каза по време на изслушването в комисията министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров. От Министерството на финансите добавиха, че предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.

По време на дебатите преди гласуването здравният министър увери, че е направено всичко възможно, за да не се стигне до унижощаване на ваксини и изрази надежда повече хора да се ваксинират с оглед на ситуацията.

Комисията започна да гледа на първо четене актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Според проекта на правителството, внесен в края на юли в парламента, консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите е с обща сума 15 194 455,5 хил. лв.

Управителят на здравната каса проф. Петко Салчев подчерта, че няма болница, която да не си е получила средствата и е да е заявила, че е във фалит. По думите му в момента се водят преговори за увеличаване на цената на клиничните пътеки за лечение на Ковид-19.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X