https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСтойчо Кацаров: Към момента не се налагат допълнителни мерки

Стойчо Кацаров: Към момента не се налагат допълнителни мерки

Повишаването на заболеваемостта от коронавируса е избързало във времето, но няма ръст на общото количество болни. Това коментира пред бюджетната комисия на Народното събрание здравният министър Стойчо Кацаров. БТВ съобщават, че по думите му към момента не се налага затягане на мерките в страната.

„Това, което наблюдаваме в нашия регион, е че на практика вълна се наблюдава в почти всички останали страни освен Румъния. Надяваме се, прогнозата на част от експертите е, че предстоящата вълна ще е по-лека от предшестващите – все пак има около 15-16% от населението със завършен курс на ваксинация, има и немалка част от населението, която се е срещала с вируса. Никой не може да каже със сигурност“, посочи пред журналисти министърът.

Той отбеляза, че първоначалните прогнози са били за между 150 и 300 заразени на 100 000 души през август и септември, между 300 и 600 – през октомври и над 600 през декември, но има изместване във времето. Все пак Кацаров беше категоричен, че след актуализация бюджетът ще е „напрегнат“, но достатъчен.

Според него благотворен ефект ще има и новата програма, която ще осигурява на пациентите с по-леки случаи на COVID-19 прегледи, изследвания и безплатни лекарства, тъй като до момента много от тези хора не са имали алтернатива на хоспитализацията, която е скъпа.

Той обясни, че се прави и всичко възможно, за да не се унищожават ваксини – забавени са планирани доставки, за да се използват наличните количества, а от тях освен това и се препродават и даряват. „Засега няма риск от унищожаване на големи количества ваксини“, подчерта министърът на здравеопазването.

Новите разчети за НЗОК бяха приети в бюджетната комисия, като единствено от ГЕРБ се въздържаха. В отговор на въпрос на социалиста Румен Гечев, Стойчо Кацаров посочи, че към момента няма нужда от допълнителни мерки, които да гарантират, че болниците купуват на пазарни цени лекарства и медицински изделия, а общинските болници са достатъчно подкрепени, включително с инвестиционна програма за 130 млн. лв., в която могат да се включат.

Според Кацаров методиката за плащане на първа линия е претърпяла необходимите промени, за да няма неясноти и спекулации от типа на това, че ще трябва да се броят минутите, които е работил даден медик. На подобна позиция беше и управителят на НЗОК д-р Петко Салчев, но се чуха и призиви на следващото заседание на надзора на касата да се внесат промени.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X