https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДепутатите се скараха и заради 9 септември

Депутатите се скараха и заради 9 септември

Датата 9-и септември скара депутатите. От „Демократична България” дори напуснаха залата по време на изявлението от „БСП за България”.

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от „Демократична България”, в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим. За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов от „БСП за България” реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от „Демократична България”. „Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват, и оттук нататък всяко изречение от „Демократична България” трябва да го възприемаме като карикатура”, заяви той. Тази трибуна помни страшно много политически есета на тема 9-ти септември, припомни Симов. Девети септември не трябва и не може постоянно да бъде използван като политическа дъвка, коментира той, докато депутатите от ДБ напускаха залата. Докато има напускащи тази зала, обединението остава просто една фантазия, коментира Симов. Той отбеляза, че това, което се е случило след 9-ти септември постоянно може да бъде изобличавано, но е започнал строежът на една друга България. И никой няма право да казва на хората, които са се борили и са дали живота си, че са престъпници, добави Симов.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов каза от трибуната, че е учил в гимназия с децата на партийни величия, ходил им е на гости и някой от тях имали охрана на входа и домашни прислужници. „Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти”, заяви той.

Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!” посочи, че днешният ден продължава да разделя България и явно за 30 години не сме успели да си простим. По думите му всички се опитват да натъкмят историята, според собственото си желание. „Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите, нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото”, каза Бабикян. И призова – „да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред”.

От ГЕРБ-СДС също реагираха с декларация. БСП попита защо на всеки 9-ти септември се повдига въпросът за случилите се събития през 1944 г. Отговорът е прост – до момента, до който в българския политически живот има хора, които смятат, че нова България може да бъде построена върху костите и кръвта на своите сънародници, ще има и хора, които ще повдигат този въпрос, каза Петър Николов ГЕРБ-СДС. „Това, към което ние призоваваме, най-вече вас отляво и производните от БСП политически сили, които сега са седнали отдясно и се назовават протестни партии, е смирете се – пред паметта на нашите предци, пред паметта на жертвите, смирете се в името на България”, добави той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X