https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПремиерът и представители на туристическия бизнес обсъдиха парите за сектора

Премиерът и представители на туристическия бизнес обсъдиха парите за сектора

Собствениците на ресторанти искат да работят без ограничения
Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия бранш. На нея беше обсъдено разпределението на парите от бюджета, които са предвидени за сектора във връзка с последиците от COVID пандемията.

“Туризмът е важна част от нашата икономика. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по отношение на това, което предстои”, заяви премиерът Янев в началото на срещата.

По думите му основната цел е да се намери баланс между прилагането на мерките за опазване на здравено на гражданите с оглед на предстоящия зимен сезон.

Част от представителите в туристическия бранш заявиха, че не са съгласни с предложението на министъра на туризма Стела Балтова средствата да бъдат разпределени пропорционално на всички фирми. В същото време собствениците на ресторанти не настояват за държавни помощи, а да работят без ограничения за вечерен час и капацитет.

След срещата при премиера стана ясно, че браншът има 10 дни за да предложи вариант, по който ще продължи работата си оттук насетне. Докато не бъде взето окончателно решение, ресторанти и заведения обявиха, че бойкотът им продължава и ще продължат да не спазват наложените ограничения. Това, за което продължават да настояват, е да няма вечерен час и да могат да работят на пълни обороти с клиенти и персонал, които имат ваксина, имунитет или отрицателен тест. На днешната среща беше постигнат консенсус само за едно – парите от актуализирания бюджет за туризма да отидат за стимулиране на ваксинацията.
„Държавата има нужда от работещ сектор „Туризъм”. В него всички желаят да работят, да не бъдат ограничавани да дадат своя принос и за икономиката, и за сигурен бизнес”, заяви министърът на туризма Стела Балтова след срещата с туристическия бранш.

Представителите на ресторантите и заведенията настояват ограничителните мерки да отпаднат. За сметка на това да им се позволи да посрещат без ограничения хора, които са ваксинирани, преболедували или имат PCR или антигенен тест.

„Ние ще продължим да работим протестно и в следващите дни ще депозираме в Министерството на туризма отново нашето предложение. Ще предоставим информация, за да можем да работим, пазейки здравето на хората, като същевременно с това не сме в нарушение”, каза Ричард Алибегов.

От бранша искат още парите, отпуснати с актуализацията на бюджета, да отидат за стимулиране на ваксинацията.

В рамките на следващите 10 дни ще има нова среща за да бъдат обсъдени предложенията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X