https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияОт днес Гешев остава без охрана от Бюрото по защита на свидетелите

От днес Гешев остава без охрана от Бюрото по защита на свидетелите

От днес главният прокурор Иван Гешев няма право да ползва охрана от Бюрото по защита на свидетелите. Промяната е факт след като в днешния брой на “Държавен вестник” бяха обнародвани промените, които в последния си работен ден 46-ото Народно събрание прие в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

С поправките Бюрото, което бе на подчинението на главния прокурор, премина окончателно “под шапката” на Министерството на правосъдието. Освен това с поправките отпадат и полицейските функции на служителите по задържане и участието на служителите в акции на прокуратурата.

В момента, по закон, Гешев има право на охрана от Националната служба за охрана. Той ползваше такава, но сам обяви, че се отказва от нея през пролетта на миналата година. Тогава Гешев е декларирал писмено отказа си за ползване на охрана и има санкция на комисията.

За да бъде назначена отново държавна охрана от НСО, Гешев трябва да оттегли писмения си отказ и комисията да се събере, за да разгледа основанията за продоставяне на охрана – не само дали той попада в кръга на охраняеми лица, но и дали има конкретна застрашеност и каква степен на охрана за ползва. При определени случаи би било възможно в рамките на дни комисията да се събере и да разгледа въпроса, но към момента няма официална информация Гешев да е поискал отново да ползва услугите на НСО.

По време на общественото обсъждане по темата през последния месец служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че в момента Иван Гешев се охранява от три държавни структури, една от които е Бюрото по защита, но възможността за това отпада с поправките в закона.

Детайли около преминаването на Бюрото към министерството на правосъдието са били обсъждани и на среща между главния покурор и министъра на правосъдието Янаки Стоилов. “Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването”, смята министър Стоилов.

По време на обсъждането в парламента главният прокурор бе поканен пред правната комисия, за да изнесе доклад за работата на бюрото през последната година и половина, а от думите на главния прокурор се разбра, че бюджетът на Бюрото е около 7.7 млн. лв. Повече за доклада на Гешев четете тук.

След гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство. По време на срещата с министър Стоилов след приемането на поправките на второ четене и преди обнародването им те са обсъждали от двете институции да бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията.

На 11 март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото й на подчинението на главния прокурор за противоконституционна. До момента няма произнасяне на Конституционния съд, а становищата на юристи и експерти по казуса застъпват тезата, че в този вид бюрото е противоконституционно.

През първата година от мандата на Иван Гешев като главен прокурор служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро изведоха от Министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвиняем заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

На 9 юли м.г. служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани. Влизането на въоръжени служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X