https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПартията на Божков няма да се пробва на изборите

Партията на Божков няма да се пробва на изборите

“Българско лято”, партията на пребиваващия в Дубай бизнесмен с 19 обвинения от прокуратурата Васил Божков, съобщи, че няма да участва в парламентарните избори на 14 ноември чрез мандатоносител или коалиция. Решението е в знак на протест срещу отказа на регистрация, което е определено като “поредното и до този момент най-безпрецедентното погазване на Конституцията и правовия ред в новата история на България”. Партията “отказва да легитимира поругаването на основни конституционни права на български граждани, каквото представлява отказът на регистрация за предстоящите парламентарни избори”.

Вчера (5 октомври) стана известно, че Върховният касационен съд е отхвърлил жалбата срещу отказа на регистрация на партията от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той бе обоснован с липса на актуална банкова сметка и платен задължителен депозит от 2500 лева за участие в изборите. Новият председател на партията Константин Качулев на 30 септември съобщи пред “Дневник”, че партията е внесла изискуемия депозит от 2500 лева за регистрацията чрез друга платформа за разплащане, но в решението си ЦИК приема, че щом няма удостоверение за банкова сметка, условията на закона не са изпълнени

“Българско лято” не успя да се яви и на редовните парламентарни избори на 4 април, тъй като прокуратурата оспорваше решението на Софийски градски съд да регистрира платформата като политическа партия, заради което срокът за регистрация изтече. Тогава бе използвана регистрацията на партията “Българско национално обединение – БНО”, а формацията получи 94 515 гласа (2.95%). На извънредните парламентарни избори на 11 юли вече като “Българско лято” получи 1.82% и 49 833 гласа.

В съобщението, изпратено до медиите, от “Българско лято” твърдят, че нямат банкова сметка не заради санкциите по закона “Магнитски”, а заради акт на българското правителство. След санкциите на САЩ българските власти включиха “Българско лято” в списък, с който банките да не работят.

Решението на правителството е атакувано пред същия този Върховен административен съд, съобщават от партията, добавяйки, че по тази причина то е спряно до произнасянето на съда.

“Факт, който очевидно няма никакво значение, но създава правен парадокс. Де юре българските институции възпрепятстват политическото представителство на десетки хиляди български граждани в разрез със собствените си закони, заради някакъв закон на една чужда държава и някакъв списък, който действа на територията на същата чужда държава, която не е член на ЕС”, пишат от “Българско лято”, питайки суверенна държава ли е България.

На 22 юли Васил Божков заяви, че се надява да се прибере в България най-късно през август, защото местен съд вече е отхвърлил искането на българската прокуратура за екстрадицията му. Като последна пречка тогава определи оставащата в сила заповед на Интерпол за арест, като очакваше тя да отпадне в близко време.

По-рано днес в отворено писмо до медиите Божков, който повече от година и половина живее в Дубай, опровергава твърденията на говорителя на главния прокурор Сийка Милева в интервю пред “24 часа” от 4 октомври и обвини прокуратурата в лъжа. В интервюто Милева посочва, че прокуратурата е изпратила 19 тома с материали и доказателства към молбата за екстрадиция на Божков и все още се чака отговор от властите в Обединените арабски емирства, а по-късно са изпратени още 2 молби за екстрадиция. Милева разказва и че на Божков са пращани призовки, но той не се е явявал, за да му бъдат предявени обвиненията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X