https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Десислава Атанасова пред Ruse.news: Целта ни са три мандата и първо място...

Десислава Атанасова пред Ruse.news: Целта ни са три мандата и първо място в Русе

Десислава Атанасова е дългогодишен народен представител от ГЕРБ. Била е министър на здравеопазването. Председател е на ПГ на ГЕРБ-СДС в 45-ия и 46-ия парламент. Водач на листата на ГЕРБ-СДС в Русе и Разград на предстоящите избори за народни представители. 

-Г-жо Атанасова, да започнем с най-актуалното в ГЕРБ – вашата предшественичка в парламентарната група д-р Даниела Дариткова се отказа от място в листата. Наблюдаваме отстъпление на силните жени в ГЕРБ. Видяхме какво се случи с Искра Фидосова, Цецка Цачева, Менда Стоянова, а сега и с г-жа Дариткова. В момента вие сте най-силната жена в ГЕРБ. Притеснява ли ви тази тенденция?

Силните жени в ГЕРБ са били силни преди да бъдат в партията, остават силни и когато излязат от политиката. Госпожа Дариткова беше лекар и нейното призвание си остава да е лекар, както отбеляза самата тя. Пациентите имат най-много нужда от тях и тя е преценила, че трябва да бъде до тях. Всички други жени, които споменахте, са утвърдени в своите професии. Те не са растели кариерно благодарение на ГЕРБ, а напротив. Те идват със своето развитие и това им е приносът към каузата ГЕРБ. Инициалите д-р пред името Даниела Дариткова са взели превес.

-Казвате, че всяко нещо има начало и край, но вие продължавате да се издигате. Освен председател на ПГ на ГЕРБ в последните два парламента, вече сте водач и на две листи – в Русе и в Разград. Бойко Борисов ли ви предложи първото място в Русе?

Да, разбира се. Лидерът на нашата партия ми предложи. За четвърти път водя листата в Разград, винаги сме се представяли чудесно с отбора, който е зад мен. Политическата работа е отборна игра, ако няма добър тим, с който заедно да побеждавате политическия опонент, няма как да се случат нещата.
Русе е градът, в който започнах професионалната и политическата си кариера, в който родих детето си, създадох дом и имам много приятели. Моето място в Русе не е неочаквано. Била съм два мандата народен представител от Русе, участвала съм в листи. Когато бях министър на здравеопазването, бях излъчена за народен представител от Русе. В този смисъл се връщам у дома. Защо сега оглавявам листата в Русе? Преценката е не само на лидера на ГЕРБ, но и на Изпълнителната комисия и на самата структура, за което им благодаря.

-Споменахте добрия тим в Разград. Добър ли е отборът и в Русе? Как се сработвате със старото и новото ръководство?

Има приемственост в структурата в Русе. Аз съм не само учредител на партията, бях и в ръководството на ГЕРБ. Тогава бях областен организационен секретар, а сега по право съм в областния съвет на партията. Има нужда хората с повече политически опит и тези, които тепърва навлизат в политиката да преодоляват заедно всички предизвикателства пред която и да е структура. Ако въпросът ви е за г-н Кръстев, който от съвсем скоро е областен координатор и е млад човек, в предходната кампания нямахме възможност да работим заедно, защото аз дълго боледувах. Надявам се, че сега пълноценно ще заработи новият ни екип.

-А и е на по-предно място в листата.

Да, на трето място е в нашата листа. Даваме шанс на хора, които са опитни политици, визирам себе си и петото място, което е за нашия коалиционен партньор г-н Дамянов, даваме възможност на хора, които не са били ангажирани активно с политиката, но имат граждански позиции и са представители на гражданската квота. Говоря за второто място, което е на проф. Михаил Илиев – преподавател в РУ и  съветник от ГЕРБ, както и четвъртото, което е на д-р Цветан Райчинов. Така има баланс между партийното ядро и гражданската квота. В листата има и хора, които имат гражданска позиция, но никога не са били изкушени от политиката, но сега се включват, защото преценяват, че трябва да бъдем по-силни от хаоса.

-Съжалявате ли, че на второ място в листата не е Алисе Муртезова, която сама отказа да бъде включена?

Да, съжалявам. Аз бях един от хората и на предходните парламентарни избори, а и сега, който настояваше дами да бъдат на челни места. Познавам я като човек, а и като колега, с който сме работили в продължение на години, откакто тя работи активно в структурите на ГЕРБ. Тя щеше да допринесе за още по-добрия ни резултат, но уважавам нейното лично решение. Човек има определени приоритети, разбирам, че нейният основен в момента е 9-годишното й дете, както и някои дейности, свързани с разрастването на “Медика”.

-Забелязваме все по-силното ви присъствие в Русе. Възможно ли е скоро вие да станете областен координатор за Русе, както се случи с Деница Сачева в Добрич?

Не бива един човек да бъде натоварен с всички различни по вид и род функции. Към този момент съм кандидат, не знам в рамките на 47-ия парламент дали ще бъда отново натоварена с тежката отговорност да бъда председател на нашата парламентарна група. Трудно е да се съчетава всичко едновременно. Ако някой си мисли, че би могъл, то тогава му липсва сериозна самооценка. Освен това съм кандидат и в още един избирателен район, имам ангажимент към колегите в Разград. На този етап нито са ми го предлагали, нито мисля в тази посока. Ако се наложи обаче, аз съм партиен човек, винаги съм на разположение да помогна и се съобразявам с решенията на партията, но в лично качество би ми било доста трудно.

-По всяка вероятност ще бъдете председател на парламентарната група. Въпреки това да очакваме ли, че ще успеете да намерите време и за проблемите на Русе и те да бъдат засегнати в парламента? Скоро присъствахте на дискусия за проблемите на областта, но нито един от тях не засегнахте от парламентарната трибуна, а въпросите ви към служебните министри не бяха свързани с Русе.

Бях на дискусия тук и бях един от общо двамата присъствали. И тогава бях председател на парламентарната група, но намерих време. Спазвам поетите ангажименти към моите избиратели. Няма зададен въпрос за Русе, не защото не съм се интересувала от проблемите и отговорите на служебните министри, но съм убедена, че каквото и да ми отговорят, то няма да се случи. Русенци се интересуват най-много от чистотата на въздуха, пътния трафик, свързан с Дунав мост и ежедневните задръствания с тирове, пътя Русе-Бяла, добрата бизнес среда за привличане на инвеститори. Въпроси, на които никой от служебното правителство нито има отговор, нито има ангажимент да направи, нито има готовност и реални шансове да продължи започнатото. Вече пети ден протестират пътни строители заради неизпълнени ангажименти на служебното правителство. Ако формално г-жа Комитова беше отговорила, че някога ще се подготви трасето за пътя Русе-Велико Търново… какво от това? След няколко дни няма да е министър. Трябва редовно правителство да пристъпи към конкретни действия, а не просто хора, сложени на позиции, без да носят политическа отговорност.

Снимка: БГНЕС

-Всеки един от вашите политически опоненти изброява тези проблеми. България имаше редовно правителство и то беше на ГЕРБ. Сякаш не направихте много за разрешаването им.

Напротив! Сега ще ви опровергая. На първо място по отношение на пътя Русе – Велико Търново. Това е свързано не само с финансови възможности, но и с редица отчуждителни процедури, които продължиха изключително много време, съгласно българското законодателство. Всички стъпки в тази посока са правени абсолютно законно и целесъобразно. При всички положения тази пътна отсечка в обхвата, в който е обявена, че ще се случи. На първо място трябва да се случи друго – да има правителство, което да иска да го направи. Това не е приоритет на служебните министри, явно не си дават сметка за стотиците загубени човешки животи по този път. По отношение на чистотата на въздуха също бяха предприети конкретни действия. Усилия имаше и от страна на общинската администрация да има уреди, които да измерват чистотата на въздуха и по отношение на всички мръсни производства, които са в рамките на града и бизнес зоната. Това е посоката – общи усилия. Държавната и местната власт. Въпреки че сме от различни политически партии с кмета, аз съм заявила  моята подкрепа и разбирането на партия ГЕРБ, че русенци трябва да дишат чист въздух. Не съм краткосрочно пребиваваща в Русе. Всички проблеми стоят и пред мен и моите близки.

-Каква е целта, която си поставяте на тези избори? Колко мандата очаквате да вземете в Русе?

Целта е победа на ГЕРБ, да си върнем позицията, която традиционно имахме в Русе на първа политическа сила. Естествено мандатите трябва да са повече – целта ни е три мандата.

-Появата на “Промяната продължава” обърква ли ви плановете?

Напоследък има различни нови политически субекти, всеки със своите послания. Смятам, че количеството ражда качеството – колкото повече хора са политически ангажирани, не само партийни, но и граждански представители, толкова по-добре. Не се притеснявам от политически дебат и от опонентите си. И вчера призовах за политически дебат между водачите или представителите на листите за проблемите в държавата и за региона.

Да очакваме ли г-н Борисов да посети Русе по време на предизборната кампания? Елементарна проверка показва, че не е идвал тук от две години. Скоро на заседание на Жени-ГЕРБ каза, че избягва да ходи там, където има проблем със структурата.

Нека да изчакаме хода на кампанията. Може и да ви опровергаем, че тук изобщо има проблем.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X