Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоИзбрано от редактораРусе има готовност да въведе водородния транспорт

Русе има готовност да въведе водородния транспорт

Четири общини са готови за въвеждане на водородния транспорт – София, Стара Загора, Русе и Бургас. Планът е за 140 водородни автомобила, както и 65 ретрофит тролея, произведени в България с цялата инфраструктура за зареждане с водород.

Това каза председателят на „Българската асоциация – водород, горивни клетки и съхранение на енергия“ проф. Дария Владикова по време на хибридната конференция „Водородната индустрия – добри практики от Германия. Нови възможности за развитие на България“, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/ с подкрепата на Европейската инвестиционна банка.

Има и проект за създаване на център за разработване на тези хибридни системи с амбицията те да се разширят към тежкотоварната техника, защото там водородът няма алтернатива. Докато при колите батериите за градско каране са по-ефективни, то за камионите това е водород, обясни проф. Владикова и припомни, че водородът се зарежда 5 минути и пробегът му е съизмерим с този на конвенционалните горива. Тя уточни, че става дума за коли за събиране на боклук, автобуси, тролеи, кораби и локомотиви.

Министерството на образованието и науката /МОН/ финансира първите в България демонстрационни проекти по водород. Професор Владикова ръководи един такъв демонстрационен проект – удължител на пробег 100 км „горивна клетка/батерия“ на тролей на Софийска община.

Преди два месеца са били завършени и два проекта, субсидирани от съвместно предприятие „Водород и горивни клетки“, допълни проф. Владикова. Това е европейската структура, която координира разработването на водородните технологии. Първият проект е за 30 водородни автобуса и тролея за София със съответната инфраструктура. Този проект ще струва над 20 млн. евро. Вторият проект е ретрофит на кораб тласкач за Дунав в комбинация със зарядна инфраструктура и водороден автобусен транспорт за град Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X