https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенският университет представи свой проект в БАН

Русенският университет представи свой проект в БАН

В БАН се проведе информационна среща за отчитане на резултатите от научните изследвания по Национална програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС). В компонент две по програмата за електрическа мобилност учени от Русенския университет успешно разработват проект на демонстрационен тролейбус с хибриден удължител на пробега батерия-горивна клетка и автономна хибридна възобновяема захранваща система с нисковъглеродни емисии, която включва батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия.

Екипът на Русенския университет e: проф. д-р Велизара Пенчева; проф. д-р Пламен Даскалов; доц. д-р Асен Асенов; доц. д-р Иван Белоев, доц. д-р Димитър Грозев и доц. д-р Цветелина Георгиева.

Община Русе е асоцииран партньор на програмата. На информационния ден присъства заместник-кметът на общината – инж. Димитър Недев.

Програмата е одобрена от Министерския съвет и се финансира от Министерство на образованието и науката. Тя акцентира върху ключов момент в актуализираната Европейска стратегия – ускорено разработване и комерсиализиране на технологиите за съхранение и регенериране на енергия от ВЕИ и улавяне и оползотворяване на въглеродния диоксид. Водеща научна организация е БАН.

Основната цел на програмата е подкрепа на научноизследователски и научно-приложни и демонстрационни дейности за развитие и въвеждане на нови технологии, свързани с възобновяемата енергия и декарбонизиране на икономиката. За изпълнението ѝ е създаден консорциум от 16 организации – както институти на БАН, така и висши училища. Основният научен колектив, който изпълнява дейности по програмата, обхваща ядро от 200 учени от партньорските организации, подбрани въз основа на тяхната компетентност, а отделни дейности ще се изпълняват и от други учени.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X