https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВъпреки 27-те сигнала: ЦИК отказа да накаже Борисов за агитация в деня...

Въпреки 27-те сигнала: ЦИК отказа да накаже Борисов за агитация в деня на вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) не взе решение за наложи наказание за изборна агитация на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

При проведеното гласуване на предложения проект на решение за установяване на нарушение, ЦИК не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, като от присъстващите в залата 14 членове на комисията, „за“ това предложение гласуваха 9 членове и „против“ 5 членове.

В ЦИК са постъпили 27 сигнала за това, че в деня на балотажа за избор на президент в свое интервю, излъчено по всички телевизионни канали, Бойко Борисов е извършил агитация, тъй като в изказването си пред представителите на пресата непосредствено след своето гласуване пред сграда на училище, същият е направил множество негативни изявления относно кандидата за президент Румен Радев, а в същото време е призовал към гласуване за кандидата за президент Анастас Герджиков. В подадените сигнали основно се откроява цитирането на следните думи на Бойко Борисов: „Резил ще е Радев да остане президент“ и „Затова се надявам българите поне днес да проявят разум – ректор на ректорите“.

Визираното изявление на Бойко Борисов е излъчено по всички телевизионни канали в интервала 11.50-12.00 ч. непосредствено преди обедните телевизионни емисии.

ЦИК установява, че използваните от Борисов в изказването му изрази се възприемат от зрителите избиратели като агитация в изборния ден за подкрепа на един от кандидатите и като неподкрепа за другия от кандидатите в изборите за президент и вицепрезидент. С направените изявления лидерът на ГЕРБ призовава избирателите да гласуват за конкретен кандидат и да не гласуват за другия кандидат в изборния процес чрез посочване на конкретно име на кандидат, за който да не се гласува и основно публично разпознаваемо качество на другия кандидат – ректор за когото да се гласува.

Въпреки заключенията на ЦИК обаче, до наказание не се стига поради резултата от гласуването на членовете от Комисията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X