https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияФаталната отсечка на АМ "Струма" не е със статут на магистрала

Фаталната отсечка на АМ “Струма” не е със статут на магистрала

Това показва документ, подписан от регионалния министър през 2017 г.

Фаталната отсечка на “Струма” между Даскалово и Долна Диканя не е със статут на магистрала. Това показва документ, подписан от регионалния министър през 2017 година.

Повече от 24 часа след трагедията все още нямаме отговор от настоящия министър какъв е актуалният статут на участъка.

Според експерти от Държавната агенция за безопасност на движението пътят е скоростен, а не автомагистрала и е без акт 16.

„Пътят няма акт 16 за автомагистрала и заради това е скоростен път. Това е автомобилен път с организация на движението до 120 км/ч, заяви Росен Ралчев от държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

Остава въпросът защо години наред не е направено необходимото, за да може “Струма” да е наистина автомагистрала. В отговор на парламентарно питане през 2017 г. регионалният министър Николай Нанков е записал, че отсечката е пусната за движение през 2007 г. на етап акт 15. В района има проблеми с отчуждаването на земите.

Според експерти зоната за отдих не е обозначена и шофьор, който не познава пътя, може да бъде подведен. Ако иска да остане в дясната лента, то изведнъж ще установи, че вече не е на пътя.

„За мен е много важно да се поставим на мястото на шофьора, тоест ние трябва да си представим този човек какво е виждал. Подобни зони за отдих трябва да бъдат отбелязани със знаци. Тук сме точно на 500 метра преди инцидента и аз не виждам такъв знак. Виждаме пътен знак, поглеждаме към него, той обаче не е този предупредителен знак за място за отдих, а е знак за винетки. В един момент този човек, не стига, че е слаба маркировката отдясно, не стига, че е тъмно и вали дъжд, а има и десен завой, в който, за съжаление, видимостта му се крие още повече. И тук вече, много интересно, се появяват някакви остатъци от двойна непрекъсната линия, която за съжаление при дъжд и тъмно през нощта, тя няма никакъв светлоотразителен ефект”, обясни Димитър Илиев, пътен състезател и автомобилен експерт.

И според председателя на Асоциацията на вещите лица, които изготвят експертизи за съдебни дела, на тази отсечка от пътя знаците и маркировката не помагат по никакъв начин на шофьорите.

„Поне два пъти досега съм бил на косъм да вляза в т. нар отбивка за почивка, която не е сигнализирана, има завой, има денивелация и първия път много трудно овладях автомобила, въпреки че карах в нормалната скорост през нощта“, обясни проф. Симеон Ананиев.

Тепърва предстоят експертизи, които да установят състоянието и на пътя, и на маркировката.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X