https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусенски учени създадоха кораб с хибридно задвижване

Русенски учени създадоха кораб с хибридно задвижване

Научен екип от Русенския университет създаде плавателен съд, който ще се задвижва на база слънчева енергия-батерия, съобщиха от висшето училище.

Прототипът на плавателния съд, носещ името HydRUforce, ще бъде представен в четвъртък, 25 ноември, от 11:00 часа на понтона за акостиране на пасажерски кораби при хотел „Дръстър“ в гр. Силистра. Той е с нулеви въглеродни емисии и е изграден по Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита“ (Е плюс), финансирана от Министерството на образованието и науката. В работата са участвали и учени от БАН и Техническия университет София.

За корпус на плавателния съд е използван понтон със соларен покрив изграден по проект “Чист достъп в транграничната зона Силистра – Кълараш”, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество с партньори от българска страна-Община Силистра и Русенски университет.

Предвидено е демонстрационният плавателен съд да превозва максимум 12 човека с екипажа, при скорост на плаване 5-7 km/h срещу течението и респективно 12-14 km/h по течението.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X