Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоБългарияСарафов за инцидента на АМ „Струма“: Водещата версия е човешка грешка

Сарафов за инцидента на АМ „Струма“: Водещата версия е човешка грешка

Всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие избухналия пожар, а не от травми при катастрофата

Водещата версия за инцидента на АМ „Струма“, при който загинаха 45 души, а други седем са ранени, е човешка грешка.

Това каза на брифинг директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Тиражират се версии, че са пренасяли туби с гориво и това са причините за пожара. Тази версия е изследвана, но категорично отхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В тях има само остатъци от нафта. Не са били пълни и не са се възпламенили – тоест пожарът не е възникнал от тях“, обясни Сарафов.

Той бе категоричен и че не става въпрос за терористичен акт.

„До момента съм преброил поне 15-20 очевидци на инцидента на АМ „Струма“, а всъщност няма нито един. Искам да отсея всичката тази дезинформация с обективно представени данни“, коментира той.

„По делото са разпитани двама от пътуващите в автобуса, които са били будни към момента на инцидента и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. И двамата дават обективна информация, разпитани независимо един от друг. Показанията им се препокриват напълно, при което ги приемаме за абсолютно достоверни и коректно изложени“, обясни Сарафов.

В момента се разпитват още двама от пострадалите в „Пирогов“, които са в добро психическо състояние предвид преживения шок.

По делото са назначени и експертизи, някои от заключенията са вече готови. Аутопсиите също са готови.

„Те показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие избухналия пожар, а не от травми при катастрофата или от разкъсвания при взрив“, обясни Сарафов.

Предстои още утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие. В рамките на утрешния ден те ще получат изготвените ДНК профили от роднини на загиналите. След получаването им може да се съпоставят ДНК профилите, които са взети и изследвани от нашите съдебни медици и по този начин могат да се идентифицират имената на жертвите. След това телата ще бъдат транспортирани в Северна Македония.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X