https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВСС избра единодушно Галина Захарова за председател на ВКС

ВСС избра единодушно Галина Захарова за председател на ВКС

“Тя е добър човек и добър професионалист”, беше репликата, която кадровиците използваха най-често в своите изказвания в подкрепа на Галина Захарова.

Тя отговаря четири часа на въпроси. Членовете похвалиха както концепцията й, така и отговорите й.

Галина Захарова е първата жена председател на съда, както и първия шеф на ВКС, чиято кандидатура е издигната от Пленума на съда. Законът даде тази възможност на върховните магистрати през 2016 г.

“Кои сме ние да кажем на ВКС: Не ние няма да подкрепим вашия кандидат. Имаме шанс да изберем първата жена председател на ВКС”, обяви шефът на ВАС Георги Чолаков преди гласуването.

Галина Захарова напълно отговоря на изискванията за професионални и нравствени качества, заяви Цветинка Пашкунова, която преди ВСС е била съдия във ВКС. Тя първа взе думата, за да се изкаже в подкрепа на Галина Захарова.

Пашкунова одобри идеята на Захарова съдите да предлагат заместник председателите на съда. “Тя е съпричастна към личните проблеми на хората от ВКС. Според Пашкунова Захарова има визия за бъдещето на съда.

Даниела Марчева също обяви своята подкрепа. Тя добави, че Галина Захарова притежава качествата, които трябва да има шефът на ВКС – безусловно да служи на истината, емпатия, мъдрост, справедливост. Марчева се впечатлила и от казаното от Захарова, че мандатът на поста, за който кандидатства, е твърде дълъг.

“Тя носи най-важните качества и на първо място е винаги да разбира проблемите. Тя е добър човек, казаха всички съдии”, добави Марчева.

Главният прокурор Иван Гешев също обяви, че ще подкрепи кандидатурата. “Аз имах предварилтелно становище. Бях сигурен, че няма да има проблем нито с концепцията, нито с представянето си. Надявам се да има адекватен подход към въпроси, които засягат прокуратурата. Начело на съда, на прокуратура, на следствието трябва да са хора, чиято цяла кариера е минала в съдебната власт. Всички казват за нея, че е добър човек и добър професионалист”, обяви главният прокурор.

“За мен един кандидат не означава слаб избор, ако има качества”, посочи Евгени Иванов от прокурорската колегия. Нейният авторетет е безспорен”, добави той.

“През следващите 7 години ще имаме за председател на ВКС човек, който не е краен в оценките си, който умее да чува, упорит и решителен да остоява взетите решения, на пръв поглед човек раним, но много последователен”, заяви Олга Керелска.

Атанаска Дишева посочи, че за първи път ВСС има възможност да избере за шеф на ВКС съдия от кариерата. “Този избор е исторически”, каза Дишева.

“Да се състезаваш сам със себе си е най-трудното състезание. Необходимо е да има кураж и сила”, каза Калина Чапкънова от прокурорската колегия. Тя останала впечатлена от нейната конценпция и как е успяла в 34 страници да посочи важните въпроси и да даде отговор.

“Смятам, че днешният избор е да направим стъпка в правилната посока, ако искаме да върнем доверието в съдебната система”, обясни Лозан Панов. Той подчерта, че нейната репутация е безспорна, но за административен ръководител най-важен бил характера на човека. “Зад възпитанието и финеса се крие силен характер и воля. Тя е доказала, че може да защитава принципи”, добави Панов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X