https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков призна: Междублоковите пространства в Русе са като след бомбардировка

Пенчо Милков призна: Междублоковите пространства в Русе са като след бомбардировка

Може би от 30 години в Русе нищо не се е правило за междублоковите пространства. Хората с право недоволстват. Идеята ми и ще я предложа на Общинския съвет в новия бюджет – да започнем всяка година отделяне на по-значим фонд за техния ремонт, защото изглеждат като след бомбардировка. Възложил съм на екип от служители всяко междублоково пространство да бъде измерено и да се опише състоянието му. Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков в интервю за Актуално.

“Започваме мащабна програма за тях. Предвиждаме рехабилитация на двата парка – алеи, осветление, още камери да се сложат. Скоро ще предложа на ОбС и на общественото внимание възможността да направим голям плувен комплекс с открит басейн в Парка на младежта. Един много значим проект, който стартираме тази година, е за буферен паркинг преди Дунав мост. Той ще е за стотици товарни автомобили. Огромен проблем за града. Миналата година 867 000 ТИР-а са преминали през Русе и няма място, където да изчакват. Струпват се по булевардите и затормозяват живота на нашите съграждани”, споделя още градоначалникът.

“Русе е един от малкото големи градове без скейт парк за младите хора. Тази година смятам да го построим. Вече е приключила обществената поръчка, избран е изпълнителят, със затопляне на времето ще започнем работа”, уточни Милков.

“В момента в града се изпълнява проект на ВиК – Русе, което не е общинско дружество, за подмяна на водопроводни системи на стойност 139 млн. лв. Градът е разкопан на много места и това създава доста трудности, но проектът си върви. Тръбите ще бъдат подменени, а това е едно благо, което ще ползват следващите поколения десетки години. За общината ще остане предизвикателството – ремонт на близо 140 улици. Това е много труден проблем пред мен в следващите 2 г., но смятам, че ще се справя”, категоричен е той.

“Най-честите сигнали, които получаваме, са снимки или писма за счупена инфраструктура, дупки около блока или дома им. Миналата година имаме общо 122 000 сигнала. С това, което правим, искам да кажа на русенци, че не е нужно да ги снимат. Ние познаваме всяка дупка. Имаме картина на съществуващото, което никога не е правено. Винаги се е асфалтирало кампанийно – там, където искаш да се харесаш на някого или който вика най-силно. Това, което сме планирали, след като видим всичко и го остойностим, е да кажем на хората точно колко би струвало. Сега съм в процес на изчисления. Знам колко мога да отделям и това, което предвиждам да отделим в бюджета, е много паркинги на година. Да кажем десетки. До момента и това не е правено”, продължава Милков.

“Комплексите за жилищно застрояване в големите градове представляват един голям имот. Нито една администрация не е можела да изчисли площта на околоблоковите пространства по документи. Винаги е трябвало да се отиде на терен. Нещо, което ние правим от август миналата година. Сега вече това ще се осчетоводи и ще се направи план. През цялата минала година общинското предприятие “Комунални дейности” извършваше ремонт за първи път от много години не от улица на улица, а квартал по квартал. Ние запълнихме всички дупки в кв. „Възраждане“ и „Локомотив, пренесоха се в кв. “Здравец – Изток”. Докато решат проблемите на дадено място не ги прехвърляме на друго. Това мисля, че е най-оптимално”, споделя кметът на Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X