https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПовече мъжки рожби отчитат от УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" за изминалата година

Повече мъжки рожби отчитат от УМБАЛ “МЕДИКА РУСЕ” за изминалата година

Екипът на УМБАЛ “МЕДИКА РУСЕ” отбеляза Деня на родилната помощ – 21-ви януари със скромна, но традиционна церемония. Поради обстановката, гости на събитието бяха само областния управител на Област Русе Анатоли Станев и кмета на Русе Пенчо Милков. Беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръце на специалиста на смяна, имащ най-много раждания през изминалата година – д-р Джордже Стойнев.

Акушерка, облечена в народна носия, поля вода и нарече: „Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“ – едно красиво, народно пожелание към бъдещите родители, които планират да увеличат семействата си.

324 бебета поеха първа глътка въздух в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” през отминалата 2021 година. Екипът с радост отчита, че броят на жените, които се доверят на специалистите в болницата расте с всяка изминала година. 318 майки  на възраст между 16 и 44 години са избрали „Медика” за своя на най-съкровен момент. Шест от тях са дали живот на близнаци. Отборът на мъжките рожби води над този на женските със 176 на 148. Най-едрото бебенце е родено с тегло 4730 грама, а най-малкото е тежало 1750 грама. Недоносените бебета за годината са 19. Децата се развиват добре.

Повечето от родилките са от Русе, макар че УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области – Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. За майките и новородените се грижи екип от 7 акушер-гинеколози,  трима неонатолози и двама специализанти по посочените специалности, подкрепяни от професионализма и отдадеността на 12 акушерки и 6 медицински сестри. За да бъдат по-спокойни преди раждането бъдещите родители, се организират и Онлайн прозорци на които специалисти дават отвори за това как преминава раждането и какви трябва да бъдат първите и най-важни грижи за новороденото.

За емоционалния комфорт на майките екипът подсигурява спокойна и ведра атмосфера в отделенията. Пациентките получават жестове на внимание и лично отношение. В края на миналата година родителите на всички новородени бяха трогнати от жеста, който получаваха при изписването – възглавничка, под формата на облаче.

През 2022-ра година продължава съвместната инициатива на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – „Четящо бебе“. Майките, които изберат лечебното заведение, за да родят своите рожби ще продължават да получават ваучер за 3 безплатни посещения на Академията за бебета, деца и родители “КиндиРу”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X