https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЕдва 1400 са ражданията в Русенско през 2022-а

Едва 1400 са ражданията в Русенско през 2022-а

 Областният управител на Русе Анатоли Станев ще посети двете университетски болници в региона „Канев“ и „Медика“ тази събота по случай Бабинден. Там той ще присъства на ритуала по измиване ръцете на лекарите и акушерките, като ще им подари сапун и кърпа, както повелява традицията.

На място Станев ще разговаря с медицинските специалисти относно ежедневните им предизвикателства в работата. „Всеки, който работи в АГ-отделение, носи огромна отговорност. Често пъти тя е за два живота едновременно – на майката и на детето. Понякога признателността към свършената работа е най-голямата мотивация и създава чувство за истинска удовлетвореност, а за тези, които посрещат новия живот, вярвам, че тя е от решаващо значение“, коментира Станев.   

Данните на трите лечебни заведения на територията на областта, разполагащи с отделения по акушерство и гинекология, сочат, че броят на ражданията през измината година е 1434. Това е със 170 по-малко спрямо 2021-а, когато броят им е бил 1604. Припомняме, че родилно отделение в русенско освен в „Канев“ и „Медика“ има в беленската болница „Юлия Вревска“. Близо 73% от всички раждания в региона са се случили в УМБАЛ „Канев“. Важно уточнение е, че на територията на областта всяка година раждат немалко жени от съседни области. Например според официалната информация от Националния статистически институт /НСИ/ живородените за 2021-а по местоживеене в област Русе са 1545.

От 1951 година насам 21 януари се чества като Ден на родилната помощ и професионален празник на акушер-гинеколозите и акушерките. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Празникът е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки, които са раждали.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X