https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе ще внася работници от Бангладеш

Русе ще внася работници от Бангладеш

Възможностите за облекчаване на процедурата за получаване на работна виза на бенгалци обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и извънредният и пълномощен посланик на Бангладеш със седалище в Букурещ Н. Пр. Али Дауд.

Целта е по-лесно жители на азиатската държава да намерят заетост в нашата страна и то най-вече в сферата на шивашката индустрия, като се имат предвид традициите на Бангладеш в текстилния бранш, поясниха от областна администрация. Темата е особено актуална за Русе и региона поради високата концентрация на фирми от този бизнес и все по-голямата необходимост от квалифицирани специалисти. Припомняме, че Бангладеш е на второ място в света след Китай в износа на конфекция. Станев пое ангажимент да съдейства за намиране на оптимално решение и за двете държави. Ще се търсят опции и за улесняване на легализацията на документите за завършено основно образование и стаж по професията.

Бангладеш изнася и друга висококачествена продукция, като скариди, кожени изделия, медицинска продукция и изделия от юта в над 150 държави по цял свят. Страната изпитва нужда от внос на торове, слънчогледово олио и др. При интерес от инвестиции в Бангладеш чуждестранните инвеститори разполагат с около 100 икономически обособени зони, като те са освободени от данъци и такси през първите 10 години. Н. Пр. Дауд заяви, че държавата е икономически стабилна, като през последните години икономическият ръст е между 6 и 7% на годишна база.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, почетният консул на Бангладеш в България Георги Иванов, изпълнителният директор на БТБ Калинка Кирова, управителят на МИК БГ Миглена Христова, Румен Кожухаров, който е управител на фирма също в текстилния бранш, както и изпълнителният директор на Българската асоциация по текстил, облекло и кожи Йордан Беловодски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X