https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе бори мръсния въздух с инсталация за милиони

Русе бори мръсния въздух с инсталация за милиони

Мръсният въздух тревожи русенци не от скоро. Редица протести се организират в града, за да се предприемат мерки срещу този проблем. Малката Виена се бори с един от най-основните фактори за това – предприятията, от които се разнасят неприятни и “отровни” миризми. И ТЕЦ-Русе, който се счита за основен замърсител на атмосферата. Заводът вече има сероочистваща инсталация за няколко милиона лева, сложено е и непрекъснато видеонаблюдение.

“В това отношение съм решен да подам колективен иск от името на всички ни, за да защитим правото си на нормален живот”, обясни пред Kmeta.bg кметът на Русе Пенчо Милков.

Готов е и първият етап от Екологичния кадастър.

“В него събираме информация за всички предприятия на територията на Русе в различните индустриални зони. Описали сме всяко едно по вид, точно местоположение на картата, какво произвежда и какви вещества потенциално може да изпуска. Информацията ще предоставим за свободен достъп на всички граждани в реално време от всяка точка”, допълни той.

Също така ТЕЦ-Русе вече има сероочистваща инсталация за няколко милиона лева, а над предприятието, считано за основен замърсител, е сложено непрекъснато видеонаблюдение.

“За да хванем замърсителите обаче, ни трябват законови промени”, отсече кметът.

Сред другите мерки, които местната власт е предприела е подменямето на отоплителните уреди на близо 1400 домакинства в целия град.

“Наред с това осигурихме високотехнологична комунална техника, с която мием улици, булеварди и площади с препарат и вода ежедневно. Нормите за запрашаването в страната ще продължават да се снижават, както ме увери и самият министър Борислав Сандов, така че с екипа ми се подготвяме и за прилагането на още мерки”, уточни Милков.

Въпреки това през 2021 за първи път от години в Русе дните с превишавания на запрашаването на въздуха паднаха под нормите, заяви управникът.

“Това е показателно за усилията, които полагаме с екипа ми. Законодателят ни е дал право като община да контролираме количеството на фините прахови частици – какво горят домакинствата, какви коли карат и т.н.”, завърши той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X