https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораС мащабна програма Русе ще отбележи националния ни празник

С мащабна програма Русе ще отбележи националния ни празник

В чест на Националния празник – 3 март и 144 години от Освобождението на България Община Русе организира поредица от празнични събития.
От 10 часа пред сградата на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура ще започне празничното шествие, в което ще участват ученици от всички общински училища. Те ще понесат 80-метровия трибагреник, изработен от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, като финалната им точка е площад „Свобода“ (пред сградата на Общината). Там ще бъде парадът на специализираната техника, в който ще се включат шест институции по сигурността – Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Военно формирование 32240, Агенция „Митници“ – Териториална дирекция „Дунавска“ и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Български червен кръст. Пожарен автомобил с автомеханична стълба, от която ще се спуска българският флаг, ще може да бъде разгледан край Пантеона.
Събитието на площада ще продължи с тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а химнът ще бъде изпълнен от Ема Велчева от Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство с художествен ръководител д-р Наталия Константинова. Специален поздрав към гражданите ще отправят кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.
В 11 часа пред Паметника на Свободата по традиция ще се проведе тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за освобождението на родината, а празнично слово ще произнесе областният управител Анатоли Станев. „Молитва за България“ ще изпълни Бориса Кунева от ДВГ „Слънце“ при Общински детски център за култура и изкуство – Русе с ръководител д-р Наталия Константинова.
От 12 часа пред сградата на Общината ще стартира празничната хоротека, организирана от Фолклорен танцов клуб „Родолюбец“. На нея всички любители на народните танци ще могат да се включат в най-дългото хоро.
От 18 часа в Голямата зала на Доходно здание е концерт-спектакълът „От векове за векове” на децата от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом –Русе.
В навечерието на празника, 2 март, в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ при вход свободен ще бъде прожектиран филмът “Героите на Шипка” от 1954 г. с легендите на българското кино Апостол Карамитев, Николай Масалитинов и Константин Кисимов.
Заявки за поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата се приемат на имейл [email protected] до 2 март включително.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X