https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияУвеличава се бежанският поток от Украйна през Дунав мост при Русе

Увеличава се бежанският поток от Украйна през Дунав мост при Русе

От сутринта през контролно-пропускателния пункт в страната ни непрекъснато влизат автобуси и леки автомобили с украински граждани. Посрещат ги доброволци от БЧК, които им предоставят храна и напитки.

Анна Прус пътува със сестра си и племенниците си вече 5 дни. Тръгнали са от Киев, прекосили са няколко граници. Отиват към Бургас при приятели. Било им е много трудно, но са благодарни, защото са срещнали подкрепа навсякъде. Анна Прус разказва, че пред очите ѝ още са светлините от бомбите и разрушенията.

“Беше страшно. Всеки ден ни обстрелваха балистични ракети. Киев е обсаден. Обстрелват жилища, родилни домове, взривяват мостове. Всичко е в руини. Стрелят по хора, по автобуси. Не знам как ще живеем нататък”, сподели Анна Прус.

Екипът на БНТ подари на децата мартеници, за да ги зарадва.

“Аз много обичам България, тук имахме жилище и от 10 години всяко лято почиваме тук по два месеца. Обичам България, но искам вкъщи”, каза Марина Прус.

На границата вече има много като Анна и Марина. Коли, автобуси. Тук са и от Българския Червен кръст в Русе.

“Няма напрежение, но ние сме в готовност да ги подкрепим с топли напитки, пакетирани закуски, така че сме на бойна нога, както се казва”, каза председателят на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

Засега в подкрепителния пункт има достатъчно вода и храни. Но вълната от бежанци се увеличава. Червенокръстците се надява и хора, и фирми да се отзоват и да им помогнат с пакетирани храни, които да предоставят на пътуващите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X