https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораMom4eto: Трябва да спомогнем за развитието на младите, а не за деградацията...

Mom4eto: Трябва да спомогнем за развитието на младите, а не за деградацията им

Момчил Върбанов, по известен в рап средите като Mom4eto, е един от най-актуалните артисти сред младите в момента. Русенецът е автор на много хитове, а само през изминалата година издава рекордните три албума. Момчил разкрива пред Ruse.news как започва всичко и защо решава да се върне в Русе и тук да развива свой бизнес.

Защо Mom4eto?

Измислих го, когато бях 18 години. Тогава ми бяха много смешни рапърските имена на българските рапъри. Реших противно на това да си избера някакво страшно и “генгста” просто да се кръстя Mом4ето – някак хем бунтарско, хем пародийно на всичко друго. Затова е и 4-ката. А другото обяснение е, че е много близко до истинското ми име – Момчил.

Наскоро излезе новият ти албум. Разкажи ни малко за него.

Новият ми албум “VISION“ в колаборация с бийтмейкъра ArtimoX е част от спазеното ми обещание през 2021-ва да пусна 3 албума. Преди него издадох “Поколението на Младите Легенди“ в колаборация с бийтмейкъра VITAMIN TZE, а преди него “HOOD BABY BOY 2“, общо над 30 албумни тракове за годината. И трите албума са ми много скъпи и значат много за мен. Приемам ги като подарък към феновете и самия себе си. Имах нужда да творя повече, отколкото можех преди, след като сега си имам собствено студио и мога да си осъществявам всички мечти, свързани със записването на тракове. Когато си поискам. 2021-ва беше някак преходна за мен, израстването ми като соло артист. Най-доброто предстои.

Как реши да започнеш да се занимаваш с музика?

От много малко момче обичах всякаква музика. Баща ми и чичо ми имат своя група която се казва The Scroletics. Чичо ми е вокал, а баща ми е на бас китарата. Свирят много як истински пънк, но и имат доста експерименти като ска + пънк и т.н. Любимите групи от детсвото ми покрай тях са The Ramones, Sex Pistols, Manu Chao. Майка ми също има много разнообразен вкус към музиката и ми е повлияла много обогатяващо, нейни любими групи и изпълнители са The Doors, The Beatles, Buena Vista Social Club и т.н. Аз съм слушал почти всичко от хип хоп културата от началото й до сега. Още от 11-12-годишен ми се отдаваше на шега да правя импровизации с рими и мелодии. Да си измислям на момента разни интересни словосъчетания, изказани по определен начин, с определен жаргон, тон и глас, което по-късно разбрах, че се нарича флоу. Бях за 1 година в музикалното училище в 7-ми клас с китара, която научих до основите и изоставих след това, за което сега малко съжалявам, защото имах един от най-прекрасните учители – Иван Кочев, който вече не е сред нас, но ще помним вечно. По-късно рап музиката ми стана безинтересна и започнах да слушам джаз. Любимият ми изпълнител е Ray Charles, по който се запалих от филма Ray с Jamie Foxx. Обичам много и rock n roll музиката – AC/DC, THE CLASH, QUEEN, ROLLING STONES и др. Изслушал съм и харесвам всичко на NIRVANA също. Та с такава богата култура и възможност за избор, реших да се пробвам да правя записи над идеите си. Така се роди Мом4ето.

Може ли в България човек да се издържа от рап?

Трудно е като цяло човек в България да се издържа от всякакъв вид изкуство, но не е невъзможно. Аз вярвам, че с времето ние младите и необременени от негативизма на старите поколения ще развием културата в България. По добре да вярваме и да спомагаме за това, отколкото да храним всичко и да си останем недоволни.

Отвори в Русе и своя звукозаписна компания. Как реши да развиваш бизнеса си в Русе?

МОМО РЕКЪРДС предлага всички нужни услуги за направата на един завършен музикален проект във всеки един стил – композиция на музиката, писане на текст, аранжимент, обработка, видео заснемане, монтаж, разпространение. Роден съм и израстнал в Русе, никога не съм го крил и се гордея с това. Един от най-хубавите градове в България. Вярвам в светлото му бъдеще и че нещата ще стават по-добри и ще се развиваме. Нека повече млади хора като мен остават и развиват бизнес тук и споделят това мислене.

Чувстваш ли се като звезда в Русе? За какво най-често те спират на улицата?

Ами честно казано без да се правя на скромен вече ми е пределно ясно, че съм публична личност и много от подрастващите гледат към мен и подражават на това, което правя, казвам и съм. Осъзнавам отговорността и това ме промени много. Ще е глупаво ако започна с баналните – “не се чувствам звезда, аз съм нормално момче”. Да, така е, нормално момче съм, но поради някакви обстоятелства и затова че съм направим някои неща в точното време и имам непреклонна воля, станах нормално момче с голяма платформа и популярност. Важното е не да се правим на скромни, а да разберем отговорността си и да спомогнем за развитието на младите, а не за деградацията. Радвам се като ме спират и на вниманието на феновете, това ми показва, че съм оценен. Благодарен съм.

Какво става с “Бандата на Ръба”? Пуснахте наскоро обща песен, да очакваме ли в бъдеще още проекти заедно с момчетата?

Да, ще има още тракове от БНР, работим над някакви нови неща, но от разстояние, понеже и двамата са в чужбина в момента. Възможно е някъде там в бъдещето да има и албум от БНР, надявам се възможно най-скоро. Когато албумът излезе, ще е яко и да го представим в едно турне по градовете, сигурен съм, че феновете ни ще се изкефят много.

Какви цели си поставяш за 2022г?

Целите ми за 2022, които мога да споделя с вас, са да остана силен, да продължа развитието и растежа, да пусна много нова музика и да си правя кефа в процеса на достигането на целите като цяло

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X