https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИма ли годни бомбоубежища в Русе?

Има ли годни бомбоубежища в Русе?

Бомбоубежищата в Русе могат да защитят само 3 % от населението

Това е последната официална информация по темата, дадена преди 10 години. Въпреки че темата стана актуална отново днес заради войната в Украйна, институциите не дават актуални данни.

Единственото, което бе обявено преди дни, е за подготвян електронен регистър на бомбоубежищата в страната.

Ето каква е била картината през 2011 г., припомнят от Русе Медиа:

„В региона има изградени около 20 бомбоубежища и 700 противорадиационни укрития в жилищните блокове, които обаче могат да подслонят при нужда не повече от 5200 души. „В цялата страна процентът на осигуреност при бедствия е едноцифрен. За разлика от България, средноевропейските държави, като Австрия и Швейцария например, имат над 90 % осигуреност с такива средства“, коментира тогавашният зам.-директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР Стефко Бурджиев.

Повечето от укритията са в доста лошо състояние. Поради лошите атмосферни условия и влагата, уплътненията на стоманените врати са напукани и не е възможна херметизацията, но за подмяната им няма отпуснати средства. Едва 12 000 лв. са били осигурени, за да се направи ремонт на 6 скривалища и укрития в Русенска област – предвижда се боядисване, подмяна на тръби и отстраняване на възникнали течове.

В същото време две фирми са проявили интерес към русенските бомбоубежища, за да ги използват за нестандартни идеи. Едната е искала да превърне помещенията под земята в дискотека, а другата – да провежда турнири по пейнтбол. Наемът обаче, който трябвало да плащат на месец, им се видял висок, и затова се отказали. На практика в момента на територията на Русенска област няма нито едно подобно съоръжение, което да е отдадено под наем. А това е един от начините за поддръжка на укритията, тъй като няма достатъчно средства за ремонтни дейности“. Повече вижте във видеото.

Към днешна дата електронният регистър, обявен от гл.комисар Николов, трябва да бъде активиран тази седмица, като чрез интернет всеки ще може да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него, обяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.комисар Николай Николов. „На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища. Въпреки че оборудването в убежищата е старо, конструктивните изисквания са спазени“, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X