https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКак ученици от Русе направиха революция с KafEco

Как ученици от Русе направиха революция с KafEco

KafEco е учебна компания с цел да революционизира продуктите за потребителско отопление с устойчиво, до 50% по-ефективно екологично решение – кафе брикети. Те са смес от 80% утайка от кафе и 20% пилки. Екипът е от дванадестокласнички от Математическа гимназия „Баба Тонка”. Това са Александра Василева, Бояна Карапасева, Миряна Иванова и Ния Неделчева. Ментори на екипа са Нели Тихомирова и Станислав Славев.

 Как ви се роди идеята за KafEco?
Идеята се роди на един иновационен лагер през 2020, организиран от Математическа гимназия „Баба Тонка”. Задачата ни беше да създадем уникален и екологичен продукт от отпадъчни материали. Започнахме да мислим различни такива и в един момент свързахме любовта си към кафето и факта, че някои от нас се отопляват на дървени пелети. Така се роди идеята. Първоначалните съставки на продукта бяха коренно различни и след редица експерименти и провали успяхме да открием най-подходящото съотношение на съставките.

 Как се събрахте този екип? И кой за какво отговаря?
Екипът на КафЕко се създаде благодарение на ръководителя ни Нели Тихомирова, която ни предложи да се запишем като учебна компания и да участваме в състезание. Лесно беше да направим добър екип, тъй като сме съученички още от 5ти клас и вече добре познавахме силните страни на всяка една от нас. Александра е техническият експерт и разработчик на визията на продукта. Бояна е пиар и е отговорна за промотирането на продукта. Миряна е финансовият и маркетингов директор. Ния е изпълнителен директор и тя е връзката ни с всички наши партньори.

 Вие сте избрани за ‘’Най-добра учебна компания на Българи” за изминалата година. Разкажете ни малко повече. Как се стигна до тук и как се почувствахте след това?
Работата започна още през ноември 2020 година. Поставихме си високи цели и се стремяхме да ги постигнем. През март месец се проведоха полуфиналите за учебна компания. Успяхме да впечатлим журито с нашата енергия и хъс за работа. На финалите вече имахме прототип и още по-стабилна идея как да реализираме идеята. Бяхме проучили всичко много добре и може би нашата увереност и вяра в идеята накараха журито да ни се довери и да ни отличат с „Най-добра учебна компания на България”. Освен това представяхме България на европейско ниво и се борихме за наградата за „Най-добра учебна компания на Европа”. Емоциите, които изпитахме, бяха безброй много, но най-голяма беше удовлетвореността от добре свършената работа и гордостта към самите нас.

 Каква помощ срещнахте за реализацията на проекта ви?
За наше огромно щастие, срещнахме помощ не само от нашите родители, ръководители и ментори, но и от страна на бизнеси и академичната общност в града, в частност това бяха фирми, които се занимават с подобна дейност, и Русенския университет „Ангел Кънчев”. Освен това срещнахме подкрепа и в лицето на WWF Bulgaria, които спонсорираха.

 Имате ли продажби?
За момента не сме реализирали продажби, защото продължаваме с реализацията му и уточняване на финалната формулация на продукта и начините на производство.

 Как се възприема идеята ви в родния ви град Русе? Бизнесите проявяват ли интерес към вас?
Идеята се прие изненадващо добре, продължава да е така. Много хора ни подкрепиха, дори започнаха да събират утайката си от кафе. Местни кафенета и заведения също изявиха своята съпричастност и събираха отпадъчния си продукт.

  Какво ви предстои през 2022г? Накъде искате да се развивате?
Всеки ден си задаваме този въпрос. Всички ние сме 12ти клас и всяка ще поеме по различен път. Това не значи, че се отказваме от пълната реализация на нашата идея. Предстои ни да го патентоваме и да открием спонсори, които биха ни помогнали с по-масово поризводство, за да започнем да продаваме.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X