https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСАЩ не са искали от България военна подкрепа за Украйна

САЩ не са искали от България военна подкрепа за Украйна

За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за сигурност. Нашата сигурност е с колективната отбраната с нашите съюзници от НАТО, ние сме НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след срещата си с американския секретар по отбраната Лойд Остин.

Петков подчерта, че двамата не са говорили за военна подкрепа в Украйна. „Всички фалшиви новини, които бяха казвани до скоро, не са факт“, заяви той. Премиерът пдочерта, че военна помощ за Украйна може да бъде дадена само ако това бъде гласувано в българския парламент. България обаче ще продължи да помага с хуманитарна помощ.

Повод за думите му е информация, която излезе преди дни в британския вестник „Файненшъл таймс“, че Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска. И двете държави разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни. Според Би Би Си Словакия вече е дала принципното си съгласие нейна система за ПВО да бъде предоставена на Украйна, но при положение, че веднага бъде заменена от друга.

Петов обяви и че САЩ са се съгласили да предоставят една рота „Страйкър“ на България. Според него това е силен знак към нашите съюзници. „Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин“, допълни Петков.

От своя страна, Лойд Оствин определи създаването на мултифункционална бойна група като много важна стъпка. „Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно“, заяви той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X