https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДимитър Стоянов: Украйна иска от нас зенитно-ракетни комплекси, нямаме излишни такива

Димитър Стоянов: Украйна иска от нас зенитно-ракетни комплекси, нямаме излишни такива

Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, трябва да се направи оценка на риска, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод предложенията на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ страната ни да изпрати военна помощ на Украйна.

Той посочи, че оръжейните системи, които Киев е поискал от нас, са критично важни за националната ни сигурност.

“Предаването на една техника на Украйна е двустранен процес. Той е между България и Украйна. Първо трябва да видим това, което ще поиска и украинската страна. Това, което беше декларирано пред мен от посланик Москаленко е за искане на зенитно-ракетни комплекси и за оперативно тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма как да се лишим. Ние нямаме излишно такова имущество, което може да бъде предоставено на Украйна”, коментира Димитър Стоянов.

България е суверенна държава и изпълнява решенията на парламента – с тези думи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира казаното лавийския си колега Артис Пабрикс, че отказът на България да изпрати оръжие за Украйна граничи с предателство.

“Има решение от 47-ото Народно събрание, където е казано каква помощ трябва да се оказва, така че ние спазваме стриктно това, което е решено от Народното събрание. Нямам навик да критикувам чужди политици, но ще кажа, че България е суверенна република и си взема решенията вътре в страната, а не от някоя балтийска столица или където и да е другаде. Ние трябва да следваме нашия си интерес, а интересът е такъв, какъвто го определя Народното събрание”.

Стоянов присъства на дипломирането на офицерите от випуск “Полковник Борис Дрангов” – II смяна на Военната академия “Г. С. Раковски”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X