https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНинова: Очертаваме два успеха и три проблема на правителството

Нинова: Очертаваме два успеха и три проблема на правителството

Националният съвет на БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни на управление на правителството и дава висока оценка на работата на излъчените от партията министри. Това каза лидерът на столетницата и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Очертаваме два успеха, една слабост на правителството, три задачи, които ни очакват и три проблема, които чакат своето решение”, добави тя.

„Двата успеха – правителството успя да преведе страната в най-тежките зимни месеци успешно чрез наложения мораториум, с компенсациите и подкрепата за бизнеса, с мярката 60/40. Кабинетът проведе и битка с опитите да се спекулира с цените. Осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Вторият безспорен успех е приемането на Бюджет 2022, въпреки различните мнения между коалиционните партньори, ние приехме бюджет с два основни акцента”, обясни Нинова.

В правителството Нинова посочи, че има една слабост. „Нарушената координация, лоша комуникация помежду ни. Изградихме четири равнища на комуникация и взимане на решения – Лидерски съвет, Министерски съвет, Председателски съвет и 18 експертни съвета по силата на коалиционното споразумение. Твърде много равнища на обсъждане и вземане на решения, които понякога поради лоша комуникация помежду си излъчвахме различни сигнали, понякога сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази слабост трябва да преодолеем, защото излъчва несигурност и нестабилност. А ние искаме точно обратното”, подчерта тя.

Лидерът на БСП посочи и кои са трите проблема – оръжията за Украйна, присъединяването на Северна Македония към ЕС и избора на гуверньор на БНБ.

„Националният съвет препотвърждава следните позиции – БСП категорично се обявява, както и досега – против износа на оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира. И няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Ние искаме войната да спре”, допълни Нинова.

„Нито в Министерския съвет като министри, нито в НС като парламентарна група, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжия, боеприпаси за Украйна”, категорична е тя.

По думите ѝ обявяването на посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата е крайна стъпка в дипломацията, което за БСП е неприемливо.

“Призоваваме да не се прави – това е най-последната стъпка и оттам нататък късаме дипломатическите отношения между България и Русия. Нито една европейска държава не е изгонила руския си посланик. Призоваваме за разум, стабилност и спокойни решения”, каза още лидерът на столетницата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X