https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЕнергийният министър: Предприели сме всички мерки, за да осигурим необходимите количества газ

Енергийният министър: Предприели сме всички мерки, за да осигурим необходимите количества газ

Предприети са абсолютно всички необходими мерки, за да се подсигурят количества природен газ, включително спиране на добива от „Чирен“ – съответно подсигуряван на по-дълъг период занапред за консумация при създалата се ситуация, както и алтернативни доставки.

Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със спирането на природния газ от Русия.

Хронологията

На 1 април от „Газпром Експорт“ е получено писмо относно начина на плащане. Своевременно дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели абсолютно всички необходими мерки, за да се подсигурят количества природен газ.

Вследствие на полученото писмо е поискано правно становище по съществуващия договор и съответните свързани рискове при приемане потенциално на искането от „Газпром Експорт“. В писмото от страна на „Булгаргаз“ към „Газпром Експорт“ са поискани допълнителни разяснения, които да минимизират съответните рискове от попадане в неизпълнение от страна на „Булгаргаз“.

Следва второ писмо от „Газпром Експорт“, но разяснение по зададените въпроси от българска страна няма, уточни Николов. Министерството на енергетиката своевременно е информирало и Главна дирекция „Енергетика“ в ЕС.

Какви са рисковете за България?

„Нещо много важно – предложената от руската страна двуетапна процедура за плащане крие значителни рискове. На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащания в щатски долари, както е по договор, и би било изложено на риск от нарушаване на задълженията си в резултат на неизпълнение от страна на руската банка, която би била отговорна за превалутирането на съответните суми в рубли“, заяви енергийният министър.

Той допълни, че няма никаква яснота на съответния обменен курс, който би бил използван.

Николов подчерта, че друго важно нещо е, че България би била изложена на риск да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руска страна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X