https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБлизо 300 състезатели от 5 държави се включиха в лекоатлетическия турнир в...

Близо 300 състезатели от 5 държави се включиха в лекоатлетическия турнир в Русе

Близо 300 състезатели от 43 клуба от България, Украйна, Сърбия, Румъния и Молдова се включиха в десетото издание на лекоатлетическия турнир „Младост“, което се проведе вчера на градския стадион в Русе.

Сред тях бяха и 22-ма спортисти от лекоатлетически клуб „Дунав“, които представиха достойно града. Юношите и девойките се състезаваха в 24 дисциплини. Състезанието се провежда с финансовата подкрепа на Община Русе.

На място със състезателите се срещна и областният управител Анатоли Станев, като той участва и в церемонията по награждаването на топ спортистите. Станев отправи пожелания към тях за постигане на нови успехи и да не спират да прославят града и страната ни по цял свят. Той благодари и на организаторите за отличната подготовка на състезанието. Приветствие към спортистите отправи и кметът Пенчо Милков. На турнира присъстваха още изпълнителният директор на Българската федерация по лека атлетика Диян Драшков, световният и европейски шампион и сребърен медалист от параолимпийските игри в Токио Християн Стоянов, националният рекордьор в скок на дължина Силвия Монева, националната рекордьорка на 200 метра и една от най-добрите спринтьорки Анелия Нунева, Пламен Нунев, както и основният организатор на събитието Евгени Игнатов.

Традиционно високата конкуренция в състезанието е причина за поставянето на множество рекорди, като само през миналата година в Русе бяха регистрирани четирите най-добри постижения в Европа в различни дисциплини. Освен това турнир „Младост“ дава възможност на младите състезатели да покрият последните нормативи за участие в Европейското първенство в Йерусалим, Израел, в началото на юни. Най-силният резултат при българите на турнира регистрира Лъчезар Вълчев от „Лудогорец – Разград“. Дни преди да навърши 17 години Вълчев победи на троен скок с 15.05 (0.9) – резултат, с който оглави европейската ранглиста за годината в тази дисциплина при юношите под 18 години и се позиционира на трето място в света. Личният рекорд на Лъчезар на троен скок е 15.11 от зимата на 2022-а, с което той бе втори в световната ранглиста в зала. Боян Хаджитодоров представител на „Павел Павлов – Враца“ зае второто място с 14.19 (1.1), а Алекс Константин Йонут от Румъния остана трети с 13.50.

Румънката Марина Юсумбели също победи на троен скок при девойките с 12.37 (0.5) – втори резултат в Европа за тази възраст за сезона. Петя Бозукова от „Ботев – Пловдив“ се приземи на 12.27 в шестия си опит и така покри норматив за европейско първенство. С този метраж тя е четвърта на континента в началото месец май. Третата позиция бе за Елена Аргирова от Сливен с 11.80.

Емоционално състезание имаше на скок височина и при девойките. Ирен Саръбоюкова от „Хеброс – Харманли“ водеше в надпреварата до 1.70, но направи два фаула на 1.73. Последният си опит Ирен прехвърли на 1.75, които преодоля от раз и победи румънката Анастасия Бизган – 1.73 и съотборничката си Стела Гешева – 1.70. След това Саръбоюкова атакува 1.81 – норматив за световно първенство за юноши и девойки под 20 години. Постижението на Ирен – 1.75 е покрит норматив за европейското за юноши и девойки под 18 години и е четвърто на континента в тази възрастова група.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X