Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоИзбрано от редактораСъдът в Русе призна чешка присъда от 17,5 г. за грабеж с...

Съдът в Русе призна чешка присъда от 17,5 г. за грабеж с опит за убийство

Състав на Окръжен съд – Русе призна изпълнението на присъда на чешки съд, с която 48-годишният български гражданин Г. Д. е осъден на 17 години и 6 месеца лишаване от свобода.

В периода 1990 г. – 2011 г. мъжът е бил осъждан общо 13 пъти от български съдилища, като последното наказание е изтърпял на 15 ноември 2018 г. в Затвора Белене. Според присъдата на Областния съд гр. Пилзен, на 18 юни 2019 г. в Хеб, Г. Д. е нападнал жена, нанесъл й удари в главата с неидентифициран предмет и е отнел мобилния й телефон, раница с намиращите се в нея пари и други вещи на обща стойност 14 770 чешки крони. Прието е било, че ударите по главата на жертвата са множество и нанесени с голяма сила, като й е причинил фрактура в черепната кухина и други наранявания. Това негово деяние е било квалифицирано като опит за убийство.

С присъдата е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 17 години и 6 месеца в затвор със засилена охрана и 10 години експулсиране от Чешката република. Г. Д. е обжалвал, но присъдата е била потвърдена от второинстанционния съд и е влязла в сила на 11 ноември 2020 г.

След молба от българския гражданин да изтърпи наказанието си в Р България, Пилзенският съд е изпратил в Окръжен съд – Русе искане за признаване и допускане на изпълнение на този съдебен акт. От справката от Затвора Валдице е видно, че към 25 януари 2022 г. Г. Д. е изтърпял 952 дни от наложеното му наказание.

Според Окръжен съд – Русе, описаното престъпление е такова и по българското законодателство, като то следва да бъде квалифицирано като грабеж придружен с опит за убийство, за което българският закон предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Тъй като не е налице никоя от предпоставките за отказ, присъдата бе призната и приета за изпълнение, като е определен първоначален строг режим на изтърпяване и е приспаднато временното задържане и изтърпяната част от наказанието.

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X