https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЧехия напълно подкрепя влизането на България в Шенген

Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенген

Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това каза чешкият държавен глава Милош Земан след срещата си с българския президент Румен Радев, който е на официално посещение в страната.

„Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати”, уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците, от една страна, се заклеват в славянско братство, а от друга – спират доставките на газ на две славянски държави – Полша и България.

„Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България”, добави чешкият държавен глава.

От своя страна Румен Радев заяви, че пълноценният политически диалог на най-високо държавно ниво е важно условие за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес.

„Благодаря на президента за устойчивата подкрепа за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенген”, подчерта българският президент.

Радев посочи, че със Земан осъждат категорично руската агресия в Украйна. „Това руши цяла държава, но руши още утвърдения международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа”, категоричен е той.

Президентът ни е категоричен, че агресията изисква единен отговор в рамките на НАТО и Европейския съюз. „Дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус Източния фланг”, добави Радев.

Той заяви, че България и Чехия са солидарни с украинския народ. „Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената риторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици”, предупреди държавният ни глава.

По думите му е изключително важно санкциите, които се налагат, да бъдат ефективни, но да не се допуска те да нанасят вреди върху икономическите и социалните системи. „Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики. Трябва да бъдем изключително внимателни с тяхното прилагане и да отчитаме спецификите на всяка страна”, добави Радев.

Българският президент посочи, че войната предизвиква продоволствена криза – водеща до нови мигрантски вълни, енергийна криза, нарушени доставки и галопираща инфлация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X