https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЩе остане ли Русе без бомбоубежища заради водния цикъл?

Ще остане ли Русе без бомбоубежища заради водния цикъл?

Строително-ремонтните дейности по водния цикъл, които се извършват в пешеходната ивица на бул.“Цар Освободител“ в Русе, разрушават бомбоубежищата. Местни граждани разказаха, че разкопаният участък е разкрил в дълбочина едно от скривалищата и дори може да се види как изглежда отвътре.

Проверка на място установи, че към момента това вече не е видно, тъй като е скрито от изграден кофраж. Единият подход действително е разрушен и изобщо не си личи къде е бил. Наред с това, за да може да се извършват изкопните дейности и да се полагат тръбите, са окастрени част от дърветата, орязани са коренови системи и има нарушена кора. По планираното трасе на изкопните работи има още два такива бункера.

От фирмата изпълнител успокоиха, че всичко, свързано със строително-ремонтните дейности, е уточнено предварително и е съгласувано с институциите. В участъка се прокарва канализационна тръба с диаметър 1000 мм. Трасето действително преминава в близост до трите скривалища, но това, което е разрушено като надземна част, ще бъде възстановено отново. Сложени са прегради, за да не се пълнят камерите отдолу с боклуци и пръст, предава Русе медиа.

В момента се изграждат две шахти, което отнема повече време. Очаква се да бъдат завършени в следващите две седмици и да се направи обратен наклон на насипа, след което ще бъде възстановен входът към първото бомбоубежище. После ремонтните дейности в разделителната ивица ще продължат към другите две скривалища, които са по трасето на водопровода.

Темата с бомбоубежищата стана обществено значима, след като избухна войната в Украйна. Тогава започнаха проверки на състоянието им, които показаха, че много малко от скривалищата са годни да изпълнят защитните функции при нужда.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X