https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБивши депутати от БСП превземат борда на Свободна зона - Русе

Бивши депутати от БСП превземат борда на Свободна зона – Русе

Бордът на директорите на „Свободна зона-Русе“ЕАД, който бе назначен след конкурс на 19 ноември 2021 г., е подменен само след 6 месеца управление. Новината става ясна от качените документи в Търговския регистър след 17 часа вчера, които в момента са в процес на обработване.

Най-интересното е, че новите попълнения са все изявени кадри на БСП – бившият депутат Таско Ерменков, бившият депутат от Русе Георги Стоилов, който влезе в парламента чрез феномена 10/10, и кандидатът за депутат от София Станислав Младенов, който е председател на Районния съвет на БСП -„Връбница“. Именно Георги Стоилов, който по същото време е напуснал поста си директор на дирекция „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол“ в Община Русе, е готвен за поста на нов изпълнителен директор.

„Снощи бях доста изненадана, след като установих , че в Търговския регистър е подадено заявление за промяна на обстоятелствата –т.е. взето е решение от принципала на дружеството за смяна на борда на зоната. Това решение е взето на 17 май 2022 г., за което моят борд със сигурност не е уведомен. Което е още по-интересно, че по друга точка от този протокол от заседанието получих препис-извлечение, с което те ме уведомяват по други вътрешни дела. Но за тази смяна аз все още официално не съм уведомена“, коментира изп.директор на „Свободна зона-Русе“ Магдалена Иванова, предава Русе медиа.

Според решението за смяната, качено в Търговския регистър, основанието е неизпълнение на бизнес програмата. Въпросът обаче е на коя бизнес програма, тъй като вече пет месеца бизнес програмата на Магдалена Иванова още не е парафирана от министерството. „Ние унаследихме бизнес програмата на предходния изпълнителен директор, която е за три години и с която ние очевидно не сме съгласни. В декември месец подадох към принципала новата бизнес програма на моя борд, която до ден –днешен не е одобрена. Така че аз не знам на кое основание реално ме освобождават. А тук е мястото да посоча , че в крайна сметка и бизнес програмата на предходния изпълнителен директор, и тази, която моят борд е одобрил, са напълно преизпълнени. Най-интересното е, че отчитането на изпълнението на показателите на бизнес програма става законово в края на юни 2022 г., след като бъде заверен и годишният финансов отчет на дружеството. Така че аз не виждам как принципалът е стигнал до извода, че ние не сме я изпълнили“, каза Магдалена Иванова.

Тя показва и документи, че 2021 г. е приключена с печалба, а за тримесечието на 2022 г., въпреки кризите и икономическите трудности, дружеството има 166 000 лв. счетоводна печалба.

„Аз просто нямам обяснение какво се случва. Лошото е, че от това , което чета, аз като вътрешен одитор съм потресена как се погазват законите. Законът за публичните предприятия изрично посочва, че за да се определи мандат на конкретни хора, това трябва да се случи след провеждането на конкурс. А тук чета в протокола за назначаване на новия борд, че те определят мандат на членовете на съвета на директорите от 5 години, считано от датата на вписването им в Търговския регистър. За мен тези политически партийни назначения няма да донесат до нищо добро за развитието на зоната. Съобразно закона има критерии, на които трябва да отговарят органите на управление, изисква се конкретен опит. За мен лицето, което е подготвено да приеме моя пост, не притежава необходимата квалификация“, каза още изп.директор Магдалена Иванова.

Тя ще си търси правата, като първо ще подаде искова молба за спиране на вписването, тъй като по думите й причините за отстраняването на борда са напълно незаконни и неоснователни. „За огромно съжаление това се превърна в масова практика. През март беше сменен бордът и на Националната компания „Индустриални зони“, където новите членове също са без конкурс, но с мандат от пет години, което е недопустимо съгласно законовите разпоредби. Със справка от Търговския регистър можете да установите, че много от дружествата, чийто собственик и и принципал е Министерство на икономикатга, към момента подлежат на смяна на своите бордове“, сподели още Магдалена Иванова.

До момента официално прессъобщение от министерството на Корнелия Нинова за смяната на борда на „Свободна зона-Русе“ няма.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X