https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДПС развали протеста на ВМРО

ДПС развали протеста на ВМРО

Две от организациите, които се обявиха за оставка на кабинета пред парламента, напуснаха на пл. “Народно събрание” – това са ВМРО и национално движение “Хан Кубрат”. На площада останаха само представителите на сдружение на общините “Толерантност”, което обединява над 60 общини.

Сред протестиращите са кметовете на Кърджали Хасан Азиз и на Белица Радослав Ревански, който е бивш депутат от ДПС. За тях не е проблем, че са заедно с представители на националистически и патриотични формации.

“Ние сме длъжни да се включим в този протест в името на България, в името на днешния и на утрешния, но дайте и за вчерашния ден. Не подвеждайте хората. Тук въпросът е и за патриотизма, тук въпросът е и за отговорността към България”, обясни Азис, цитиран от БНР.

За националистите обаче нещата не стоят по същия начин. Ангел Джамбазки, евродепутат и съпредседател на ВМРО, заяви:

“Ние не протестираме заедно с никого. Виждаме представители на ДПС, затова няма да позволя да се събират и да се слагат под един знаменател двата ни протеста. С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси – руски, турски и всякакви други, но не и български.”

ПРОТЕСТ СЛЕД ПРОТЕСТ

Общо 11 протеста се очаква да се проведат днес само в София покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна – срещу него. Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от днес до четвъртък.

От Столична община, където съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите трябва да заявят намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия движение “Да, България”, партия “Възраждане”, ВМРО, сдружение “Толерантност” и национално движение “Хан Кубрат”, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на председателя на НС Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Северна Македония, предава Сега.

Три протеста срещу правителството започнаха около обед пред Народното събрание. Още към 11:00 ч., когато в пленарната зала започнаха дебатите по вота на недоверие, около парламента вече имаше три различни организации, скандиращи “Оставка”, всяка с различно недоволство.

Секретарят на “Хан Кубрат” Марин Маринов изрази генерално недоволство от всички политици, но акцентира върху управляващите заради отношенията със Скопие:

“Ние тук протестираме срещу хората, които поддържат нисък стандарта на живота в България. Искаме понижаване на цените на горивата. Но протестът е комплексен. Лично аз съм тук заради възможността да бъде допусната Македония в преговори за Европейския съюз.”

С искане за оставка на кабинета пред Народното събрание дойдоха също кметове и общински съветници от сдружение на общините “Толерантност”. Те пък са недоволни от политиката на правителството към малките местни управи. Критиките формулира председателят на сдружението Радослав Ревански, кмет на Белица и бивш депутат от ДПС:

“Искаме оставката на проваления кабинет на Кирил Петков. Нито една мъжка дума не спазиха спрямо общините. Нито дадоха компенсации за тока, нито увеличиха заплатите на нашите служители. Този кабинет е нелегитимен.”

Минути след 12:00 ч., закъснявайки за началния час на своя протест, дойдоха представителите на ВМРО. По думите им причина за забавянето били полицейските пропускателни пунктове към пл. “Народно събрание”, които им попречили да дойдат навреме. Мотото на тяхната демонстрацията е “Не предавай Македония”.

Като цяло напрежението постепенно се покачва пред парламента, протестиращите дойдоха плътно до загражденията, които са поставени пред сградата. Има засилено полицейско присъствие. Движението около Народното събрание е блокирано, предаде БНР.

Тази вечер протестите “за” и “против” кабинета ще продължат с още по-голяма масовост. От 17:00 ч. излизат привържениците на “Възраждане”, а от 18:30 ч. – подкрепящите правителството.

ПРЕД ДОМА НА ПРЕМИЕРА

Рано тази сутрин – още към 7:00 ч., активисти на ВМРО и група граждани блокираха дома на премиера Кирил Петков на улица “Цар Иван Шишман” в центъра на София. Сред протестиращите бе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Пред дома на Петков имаше плакати с надписи “Не продавам Македония” и “Оставка”.

“Искаме да отговори на въпросите колко позиции има България, искаме да отговори на въпроса как са гарантирани правата на българите в различните предложения, искаме и отговор на това г-жа Чернева продължава ли да прави външна политика или не”, заяви Джамбазки.

Съпредседателят на ВМРО Александър Сиди пък заяви: “Мисля, че не е проблем на тротоара да пием кафе и да чакаме този, на когото плащаме заплатата да излезе и да даде отговор на въпросите, които вълнуват 90% от българските граждани.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X