https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораС велошествие отбелязват 9-ата годишнина от неизпълнено решение на Общинския съвет в...

С велошествие отбелязват 9-ата годишнина от неизпълнено решение на Общинския съвет в Русе

С шествие членове на Сдружение „Вело Русе“ и любители на велосипедния спорт ще отбележат 9-ата годишнина от неизпълненото решение на Общински съвет на Община Русе за велоалея до Текето, съобщиха от сдружението.

Шествието ще бъде в събота, 25 юни. Велосипедистите ще се съберат пред сградата на Общината, откъдето ще потеглят към Текето, където ще се проведе фестивала “Сцена под Липите”.

“За поредна година единствения безопасен начин за придвижване до Текето с велосипед е в организирано шествие.” – каза Кольо Пазарджиев, председател на „Вело-Русе“.

”Пример е предстоящия в събота празник “Сцена под липите” – желаещите да го посетят с колело или друг алтернативен на личния автомобил транспорт буквално рискуват живота си! Затова на връх 9-тата годишнина от обещаната, но неизпълнена велоалея до Текето, решихме да организираме русенските велосипедисти и да обърнем внимание на община Русе за пореден път за поетия и неизпълнен ангажимент”, каза Пазарджиев, предава ТВН.

“Ако всяка година общината строеше по 1км, това вече щеше да е реализиран проект” – добави Ростислав Кандиларов, координатор на сдружението. Той припомни накратко сагата с велоалеята:

през април 2013г. инициативен комитет събра над 800 подписа в подписка по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с искане за предприемане на действия за изграждане на велоалея от Русе до Николово/Лесопарк Липник;
на 20.06.2013г. Общинският съвет на Русе прие решение за изграждането на алеята и стъпки за случването ѝ;
през 2014 г. общинското ръководство не съумя да изпълни частта от решението предвидена за онази година, но:
през 2015 г. беше възложено и изпълнено предпроектно проучване за целия участък;
в края на 2015 г. Вело-Русе предложи включването в бюджет 2016г на поетапно изграждане на алеята;
тъй като нито едно от предложенията (по всякакви вело-въпроси) на Вело-Русе към бюджетите на Община Русе за 2015 и 2016 г. не бе прието, за бюджета 2017 г. сдружението се отказа да направи искания;
предложенията към бюджета за 2018 и 2019 г. отново не беше прието;
предложението към 2020 г. бе първоначално прието, но потъна в Ковид пандемията предложението за 2021 г. беше “прието”, но не намери реализация под каквато и да е форма годината;
предложението към бюджет 2022 г. бе “прието”;
изтекла е вече половината от 2022 година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X