https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаНастаняват украинци в спортни зали и физкултурни салони в Русе и Бяла

Настаняват украинци в спортни зали и физкултурни салони в Русе и Бяла

15 спортни зали и физкултурни салони на територията на Русе и Бяла са изследвани миналата седмица, става ясно от бюлетина на РЗИ-Русе за изтеклата седмица.

Съвместните проверки са проведени от служители на Здравната инспекция заедно с представители от РСПБЗН-Русе. Проучвани са възможностите в спортни зали и физкултурни салони към учебни заведения на територията на двата града за оценка на пригодността им за ползване като „буферни зони“ в случай на необходимост от настаняване на украинци. Става ясно обаче, че обектите са проверявани според Писмо на Министерството на здравеопазването от 19 юни 2022 г. (неделя), а всъщност самите проверки са извършени предходните дни. Въпреки отправените въпроси от в. „Бряг“ до ведомството на проф. Асена Сербезова, не получихме отговор нито за самото разпореждане, нито за причините украинци да бъдат настанявани в спортните обекти, които въпреки предстоящата ваканция, ще бъдат отново обитаеми от ученици и спортисти само след три месеца.

Не пожелаха да отговорят на въпросите също и от Държавната агенция за бежанците. В редакцията получихме единствено отговор от МОН, който лаконично гласи следното: „Не се предвижда настаняване на украински бежанци във физкултурни салони.“

Кметът на Бяла Димитър Славов обясни пред медията ни по повод проверките следното: „Миналата седмица идваха на проверка в спортната зала „Арена Бяла“. Дори докато я снимаха, вътре имаше учебни часове. Казах им, че най-голямото училище в града остава без спортен салон, ако се обособи в Арената буферна зона. В протокола ние записахме, че обектът не е подходящ за тази цел. Помещението е високо 16 метра, безумно е за отопление с ток, за вентилиране, освен това до 12 часа е физкултурен салон, а после вътре тренират отбори. Преди два-три месеца пак поискаха писмено становище, ние казахме, че имаме една спортна зала, която не е подходяща.“

Беленският кмет е изненадан от идеята да се създават буферни зони, тъй като не вижда каква вълна от бежанци от Украйна се очаква. „Аз виждам какви са процесите с украинците към момента – имаме много по частни домове, в дом „Флора“, роднини на хандбалистките, които дойдоха тук. Забелязва се процес на връщане към Украйна. Отиват в град Южний до Одеса. Дори украинки, които си намериха работа в Бяла, и те напуснаха и си тръгнаха за Украйна. Те си заминават, не знам ние за какво се готвим“, каза Димитър Славов.

По данни на граничните власти през Дунав мост почти не влизат украинци, които да търсят закрила, нито пък да напускат страната. Преминават само украински шофьори на камиони, които пътуват по работа. Вероятно държавата се подготвя, ако случайно се наложи и дойдат украинци, които искат закрила, да бъдат настанявани в подобни буферни зони, където да спят и да се хранят, а не както в начало да се запътят към скъпите хотели по морето. Припомняме, че на 1 юни 80 легла за украински бежанци бяха подредени във Военния клуб в Русе. Проверка на в. „Бряг“ показа, че към вчерашна дата няма нито един украински гражданин настанен там. Обектът е засекретен от Министерството на отбраната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X